Σε ισχύ οι νέες προδιαγραφές ελαστικών

 

Μια νέα υποχρεωτική ετικέτα -σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε- θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα νέα ελαστικά από τον Νοέμβριο του 2012.

Βάσει αυτής, ο οδηγός θα μπορεί να αποκωδικοποιήσει εύκολα τις επιδόσεις του ελαστικού σε ότι αφορά την κατανάλωση καυσίμου, την κίνηση στην βροχή, τον παραγόμενο θόρυβο και φυσικά την επιβράδυνση.
 
Σύμφωνα με σχετική οδηγία που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, από το Νοέμβριο του 2012 όλα τα νέα ελαστικά που θα τοποθετούνται σε πάσης φύσεως οχήματα στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ (επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα) επιβάλλεται να εφοδιάζονται με μια ειδική ετικέτα που παρέχει πληροφορίες για την επίδραση τους στην κατανάλωση καυσίμου του οχήματος, την συμπεριφορά τους στο βρεγμένο οδόστρωμα, τα επίπεδα του θορύβου που παράγονται κατά την κύλιση τους και το κατά πόσο επηρεάζουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος κατά την επιβράδυνση του.
 
Οι ετικέτες θα είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο που ο καθένας θα μπορεί να αποκωδικοποιήσει με ευκολία τα χαρακτηριστικά του ελαστικού.
 
Κατανάλωση καυσίμου
Η αξιολόγηση του ελαστικού αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου θα μετριέται με μια κλίμακα από το A έως το G με το πρώτο γράμμα να φανερώνει την καλύτερη δυνατή απόδοση και το τελευταίο την χειρότερη. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόκλιση της απόδοσης από την πρώτη ως την τελευταία βαθμίδα της κλίμακας ορίζεται στα 0,5λτ./100 χλμ.
 
Εκπομπές ρύπων
Αντίστοιχη είναι και η κλίμακα αξιολόγησης του ελαστικού που αφορά την επιβάρυνση των εκπομπών ρύπων του οχήματος με την απόκλιση από την κορυφαία και την χειρότερη βαθμίδα της κατάταξης να ορίζεται στα 12 γρ. CO2/ χλμ.
 
Επιδόσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα
Σε αυτή την κλίμακα από το Α έως και το G καταγράφεται η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος. Η καλύτερη από την χειρότερη επίδοση δεν απέχει ωστόσο περισσότερο από 10 μέτρα.
 
Παραγόμενος θόρυβος
Η τρίτη αξιολόγηση του ελαστικού αφορά στα επίπεδα του παραγόμενου θορύβου κατά την κύλιση του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση οι επιδόσεις των ελαστικών αφορούν στην μονάδα μέτρησης θορύβου σε dB (ντεσιμπέλ).
 
Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται πως το σύστημα αυτό εκτιμάται πως θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων (CO2 συγκεκριμένα) από 1,5 έως και 4 εκ. τόνους σε ετήσια βάση. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως για τα ελαστικά που θα λαμβάνουν την χειρότερη αξιολόγηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες, βάσει της σχετικής νομοθεσίας δεν θα προβλέπεται η άδεια κυκλοφορίας τους στο εμπόριο από την 1η Νοεμβρίου του 2014.

πηγή: Σε ισχύ οι νέες προδιαγραφές ελαστικών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

MilitaryDecisiongr

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: