Απεβίωσε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Margaret Thatcher

 

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 87 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Τίμοθι Μπελ.

«Με μεγάλη θλίψη ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, η Βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (που υπέστη) το πρωί», είπε ο εκπρόσωπός της λόρδος Μπελ.

Τα δύο παιδιά της συντηρητικής πρωθυπουργού αναμένεται να κάνουν αργότερα εκτενέστερη δήλωση προς τον Τύπο.

Η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Σιδηρά Κυρία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε πρωθυπουργός στη Βρετανία και υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1979 ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία που είχε αρχίσει σε χώρες της ΕΕ νωρίτερα σήμερα και επιστρέφει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό, μια σημαντική Βρετανίδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας την «μεγάλη θλίψη» του.

Η βασίλισσα είναι επίσης «θλιμμένη που πληροφορήθηκε αυτήν την είδηση», ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε δική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πρόκειται να στείλει ένα «συλλυπητήριο μήνυμα» στην οικογένεια της Θάτσερ.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002, και παρέμενε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Δεκέμβριο για την αφαίρεση ενός όγκου, επέμβαση «ήσσονος» σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.

Η Θάτσερ, κόρη παντοπώλη και άνθρωπος με ακατάβλητη αποφασιστικότητα, αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς. Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας. Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, που γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ, διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα.

Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.

Ο «θατσερισμός» έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε σήμερα ο Γκορμπατσόφ.

Mε στρατιωτικές τιμές η κηδεία

Επίσημη κηδεία με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει για την Μάργκαρετ Θάτσερ, ωστόσο η τελετή δεν θα είναι καθ΄ ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.

«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.

«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή:www.capital.gr

ΠΗΓΉ: Απεβίωσε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Margaret Thatcher- Capital.gr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: