Μια άποψη για την επιτυχημένη ζωή και ένα ερώτημα από τον Δημήτρη Μπουραντά.

 

Από τη στιγμή που εξασφαλίζουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση, δηλαδή την ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών –όπως τροφή, στέγη, υγεία, ένδυση κλπ.– η ευημερία, η ευδαιμονία και η ευτυχία δεν εξαρτώνται από την απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών. Η «καλή ζωή» μας (σύμφωνα με τη φιλοσοφική έννοια) σημαίνει ψυχική ηρεμία και γαλήνη, χαρά, δημιουργία, περιπέτεια, παιχνίδι, άθληση, πνευματικότητα· πάνω απ’ όλα σημαίνει αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση και αγάπη του εαυτού μας, την αποδοχή του ως άνθρωπο με τα θετικά και τα αρνητικά του, καθώς και την αποδοχή των όσων έχουμε πράξει ή ζήσει στο παρελθόν.

Η «καλή ζωή» πηγάζει επίσης από τις σχέσεις μας με τους άλλους, όπως η δυνατότητα να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη, τρυφερότητα, έρωτα, στοργή, συμπάθεια, συμπόνια, χαρά, συντροφιά, γνήσια και βαθιά φιλία, γενναιοδωρία, συνεργασία, υποστήριξη, εκτίμηση, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη. «Καλή ζωή» σημαίνει να ζούμε με όνειρα, σκοπό και στόχους που μας συνεπαίρνουν, δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας και την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε γοητευτικές και απολαυστικές διαδρομές για να τα φτάσουμε. «Καλή ζωή» σημαίνει ακόμη ανεξαρτησία, αυτονομία και ελευθερία από προσταγές, επιταγές, επιθυμίες, πιστεύω, φόβους και απαιτήσεις των άλλων, που μας εμποδίζουν να είμαστε ξεχωριστοί, μοναδικοί, δηλαδή να είμαστε ο εαυτός μας και να αξιολογούμε με βάση τις δικές μας αξίες και τα στάνταρντ. «Καλή ζωή» σημαίνει συνεχή προσωπική καλλιέργεια, ανάπτυξη του πνεύματός μας, των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μας, να δημιουργούμε, να αξιοποιούμε ευκαιρίες, να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, τα προβλήματα, τις δύσκολες καταστάσεις, τις αβεβαιότητες και τις απειλές του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Καλή και «επιτυχημένη» ζωή, τέλος, σημαίνει να ζούμε με πάθος (όχι πάθη) και με έρωτα για τη ζωή.

Το ερώτημα είναι: Πώς και με ποια εφόδια μπορούμε να έχουμε επιτυχημένη ζωή στο κόσμο που ζούμε;

κοινωνία αξιών

koinonia axion LOGOΜπουραντάς Λάρισα 2Από την αρχή θέλω να διαφωνήσω με την έννοια της επιτυχίας που μας έχει επιβάλει το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε. Επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή δεν σημαίνει πλούτη, φήμη, δόξα και εξουσία. Ο Σοπενχάουερ υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι όπως το νερό της θάλασσας. Όσο περισσότερο πίνεις τόσο περισσότερο διψάς.

Η ζωή που αξίζει να ζήσουμε είναι αυτή που εμείς θέλουμε να ζήσουμε, ώστε όταν φτάσουμε στο τέλος να μην αισθανόμαστε μια πίκρα ανεκπλήρωτων ονείρων και ότι ζήσαμε μια αβίωτη ζωή. Από τη στιγμή που εξασφαλίζουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση, δηλαδή την ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών –όπως τροφή, στέγη, υγεία, ένδυση κλπ.– η ευημερία, η ευδαιμονία και η ευτυχία δεν εξαρτώνται από την απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών. Η «καλή ζωή» μας (σύμφωνα με τη φιλοσοφική έννοια) σημαίνει ψυχική ηρεμία και γαλήνη, χαρά, δημιουργία, περιπέτεια, παιχνίδι, άθληση, πνευματικότητα· πάνω απ’ όλα σημαίνει αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση και αγάπη του εαυτού μας…

View original post 223 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: