Αναζητείται δότης μυελού των οστών για πεντάχρονο αγοράκι | Sigma Live

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ έκκληση για εθελοντική προσφορά αίματος, με στόχο την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη, απευθύνουν οι γονείς του παιδιού Σάββας και Νικολέττα, από το χωριό Κοίλη, της επαρχίας Πάφου. Ο πεντάχρονος πάσχει από λευχαιμία και, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να εξευρεθεί συμβατός δότης σε ένα μήνα, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται. Θα πρέπει, στη συνέχεια, να μεταβεί αμέσως στο Βερολίνο, στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Όπως ανέφερε χθες στη «Σ» ο πατέρας του Σάββας Φιλιππίδης, το μικρό παιδί διαγνώστηκε για πρώτη φορά με λευχαιμία πριν από περίπου ένα χρόνο.

Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, με τους γιατρούς να διαβεβαιώνουν τους γονείς, αργότερα, ότι το πρόβλημα είχε ξεπεραστεί πλήρως. «Πριν από μια βδομάδα, η σοβαρή πάθηση επανήλθε και από τότε αναζητούμε επειγόντως συμβατό δότη μυελού των οστών», είπε ο κ. Φιλιππίδης, για να προσθέσει: «Παρακαλώ τους Κύπριους πολίτες να βοηθήσουν το παιδί μου και να προσφέρουν αίμα στις Τράπεζες Αίματος των Γενικών Νοσοκομείων. Είναι λίγα λεπτά από τον χρόνο τους». Η οικογένεια Φιλιππίδη έχει άλλα δυο αγόρια, ηλικίας πέντε, 18 και 21 ετών, χωρίς κανένα από αυτά να είναι συμβατά με τον Γιώργο.

Σπεύδουν να δώσουν αίμα

Άμεση είναι, πάντως, η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για εθελοντική προσφορά αίματος για εξεύρεση συμβατού δότη για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη, Από χθες το πρωί, αρκετοί εθελοντές μετέβησαν στις Τράπεζες Αίματος των κατά τόπους Γενικών Νοσοκομείων για να προσφέρουν αίμα. Ο μικρός Γιώργος νοσηλεύεται εδώ και 15 ημέρες στο Παιδο-ογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, ενώ σε ένα μήνα, όπως έχει προαναφερθεί, θα πρέπει να αναχωρήσει για το εξωτερικό. Οι εθελοντές, που θα περάσουν από τις τράπεζες αίματος των Νοσοκομείων της Κύπρου από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην ηλικιακή ομάδα από 18 μέχρι 45 ετών και να αναφέρουν ότι η λήψη αίματος αφορά τον μικρό Γιώργο Φιλιππίδη

Δύσκολη εξεύρεση συμβατού δότη
Ο μυελός των οστών είναι ένας υγρός ιστός που βρίσκεται στις μυελοκυψέλες των πλατέων οστών της λεκάνης και του στέρνου, και που παράγει τα έμμορφα συστατικά του αίματος, δηλαδή τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε αιματολογικές ασθένειες κακοήθεις και μη, αλλά και σε διάφορα άλλα κληρονομικά νοσήματα. Σε αιματολογικές ασθένειες, κακοήθεις και μη, αλλά και σε διάφορα κληρονομικά νοσήματα, το πρόβλημα εντοπίζεται στον μυελό των οστών. Οι ασθένειες αυτές μπορούν πολλές φορές να θεραπευτούν μόνο με την αντικατάστασή του, με μυελό των οστών από έναν υγιή συμβατό δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η ιστοσυμβατότητα δύο ατόμων ή η ιστική ομοιότητά τους καθορίζεται από τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA). Τα στοιχεία αυτά είναι κληρονομικά και αποτελούν τη μοριακή ταυτότητα του οργανισμού μας. Επειδή αυτά τα αντιγόνα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα, καθιστούν την εξεύρεση δύο ατόμων με τον ίδιο ιστικό τύπο πολύ δύσκολη. Ανάμεσα στα αδέλφια οι πιθανότητες αυτές είναι 25%, εκτός από την περίπτωση ομοζυγωτικών διδύμων, που είναι 100%. Ανάμεσα στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο 3%. Η πιθανότητα εξεύρεσης συμβατού μη συγγενούς δότη εξαρτάται από τη σπανιότητα του ιστικού τύπου του ασθενούς.

Sigma Live | Αναζητείται δότης μυελού των οστών για πεντάχρονο αγοράκι | Sigma Live.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: