«Μουσικός της Χρονιάς» ο Λεωνίδας Καβάκος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μία από τις υψηλότερες και πλέον τιμητικές διακρίσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής έλαβε ο σπουδαίος Ελληνας βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Μουσικού της Χρονιάς» προχθές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των Gramophone Awards 2014 του ομώνυμου έγκυρου εντύπου. Ορισμένοι το αποκαλούν μάλιστα το «Οσκαρ» της κλασικής μουσικής.

Επικοινωνία

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Καβάκος προέρχεται από μια χώρα στην οποία πάσχουν οι υποδομές για την ολοκληρωμένη μουσική παιδεία, τότε η επιτυχία του φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη. Ο ίδιος πάντως, με ανυπόκριτη σεμνότητα, κατά την ανακοίνωση του βραβείου, ευχαρίστησε όλους όσοι κατά καιρούς τον στήριξαν στη δύσκολη –και μοναχική, όπως θα έλεγε κανείς– πορεία του. «Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει από μόνος του», είπε.

«Αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση για τη βράβευση», υπογράμμισε ο μουσικός σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ», «αν σκεφτεί κανείς ότι η ανάδειξη του νικητή γίνεται από την ψηφοφορία του απλών φίλων της μουσικής σε όλον τον κόσμο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Gramophone Awards, που δίνονται από το περιοδικό.

Ο σκοπός κάθε μουσικού είναι με τον δικό του τρόπο να αγγίζει τους ανθρώπους, αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της τέχνης, αυτό είναι το μήνυμά της, η επικοινωνία. Βλέποντας λοιπόν ότι υπάρχει ανταπόκριση, ότι σου επιστρέφεται αυτό που έδωσες, δεν μπορείς παρά να νιώθεις πολύ μεγάλη τιμή».
Επισημαίνοντας στον βραβευθέντα ότι η χώρα μας δεν φημίζεται για την υποστήριξη που δίνει στους ταλαντούχους μουσικούς της, εκείνος απαντά: «Πριν από την οικονομική κρίση, οι αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής ήταν γεμάτες και ο χώρος είχε μπει στον χάρτη των περιοδειών των μεγάλων ορχηστρών. Ηταν ένα διεθνές σημείο αναφοράς. Σήμερα, οπωσδήποτε τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Αγνοια της μουσικής

Ερωτηθείς για το πόσο αγκαλιάζει ο κόσμος την κλασική μουσική στην πατρίδα μας, ο Καβάκος επισημαίνει: «Πρέπει να πούμε ότι δεν τη γνωρίζει για να μπορέσει να την αγαπήσει και να την απολαύσει.

Είναι κρίμα που μια χώρα με τέτοια ανθρωπιστική παράδοση γυρίζει την πλάτη στην ανθρωπιστική παιδεία, η οποία εξοπλίζει τους νέους με εφόδια και προσανατολίζει τον κόσμο σε μια άλλη αισθητική που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα. Αν επενδύαμε σε αυτόν τον τομέα και δεν τον παραγκωνίζαμε, οι νεότερες γενιές θα έφτιαχναν μια κοινωνία για την οποία θα ήμασταν υπερήφανοι», λέει ο μουσικός, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία στην καριέρα του.

 

πηγη: «Μουσικός της Χρονιάς» ο Λεωνίδας Καβάκος | Μουσική | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: