Η Αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου ανά χιλιόμετρο από τον Νίκο Πολιά

Ο πλήρης οδηγός της μαραθώνιας διαδρομής

Εκκίνηση

Φροντίστε να οργανώσετε σωστά τη μετάβαση σας στον χώρο της εκκίνησης έτσι ώστε να μην προσθέσετε περισσότερο άγχος αλλά και να έχετε αρκετό καιρό στη διάθεσή σας για να προετοιμαστείτε. Να έχετε υπόψη σας ότι με 10.000 δρομείς στην αφετηρία όλες οι διαδικασίες (τουαλέτα, είσοδος στα μπλοκ εκκίνησης, παράδοση των προσωπικών αντικειμένων, κλπ) απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως. Προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί, να διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό και αποφύγετε όσο γίνεται την ορθοστασία. Φροντίστε για την ενυδάτωσή σας μέχρι και λίγο πριν την εκκίνηση και ακολουθείστε τις οδηγίες των εκφωνητών για την ομαλότερη διεξαγωγή της εκκίνησης.

1ο χλμ.
Η ρήση «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» στην κλασική διαδρομή αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η έξαψη της εκκίνησης, οι δρομείς που τρέχουν γύρω μας και η ελαφριά κατωφέρεια αποτελούν τρεις παράγοντες που μας οδηγούν να ξεκινήσουμε γρήγορα φορτώνοντας πρόωρα με κούραση τα πόδια μας και δαπανώντας άσκοπα ενέργεια. Ακολουθήστε χαλαρό ρυθμό, αποφύγετε τα ζιγκ ζαγκ για να προσπεράσετε άλλους δρομείς και κυρίως μην ανεβείτε στο πεζοδρόμιο καθώς πέρα από τον κίνδυνο ενός διαστρέμματος, το πλακάκι είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανισόπεδο. Το σημάδι του 1ουχλμ. είναι περίπου 150 μ. μετά τη διασταύρωση για Σχοινιά.

2ο χλμ.
Προσπαθήστε να δείτε τον χρόνο σας στο 1ο χλμ. και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν πηγαίνετε γρήγορα κόψτε τον ρυθμό σας καθώς το 2ο χλμ. είναι ακόμα πιο κατηφορικό και έχοντας ήδη ζεσταθεί λίγο η αίσθησή σας είναι ότι πηγαίνετε αργά. Αν πάλι ξεκινήσατε αργά, μην αγχωθείτε καθόλου. Έχετε όλο τον χρόνο να κερδίσετε κάποια χαμένα δευτερόλεπτα και σίγουρα δεν πρόκειται να σας βγει σε κακό. Το 2ο χλμ. βρίσκεται λίγο μετά από μία μεγάλη συστάδα με κυπαρίσσια στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

3ο χλμ.
Ισχύουν τα ίδια με το προηγούμενο χιλιόμετρο. Είστε περίπου 10 λεπτά μέσα στον αγώνα, η ελαφριά κατωφέρεια συνεχίζεται, η διαδρομή κινείται σχεδόν σε απόλυτη ευθεία και ήδη έχετε μία πρώτη εικόνα της κατάστασής σας. Μην βιαστείτε βέβαια να βγάλετε συμπεράσματα είτε αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά και τη διάθεσή σας πεσμένη είτε νιώθετε ότι «πετάτε». Απλά προσπαθήστε να τρέχετε σταθερά, να ελέγχετε τον ρυθμό σας και να αποφεύγετε οποιαδήποτε άσκοπη ενέργεια.

4ο χλμ.
Το επόμενο χιλιόμετρο είναι εντελώς επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του και ελαφρώς κατηφορικό προς το τέλος. Η πυκνότητα των δρομέων γύρω σας είναι ακόμα μεγάλη και ίσως κάποιοι μπροστά να σας εμποδίζουν. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κινηθείτε χαλαρά μέσα στη ροή. Μετά τα πρώτα 600-700 μέτρα πάρτε θέση προς την αριστερή πλευρά του δρόμου καθώς το 4ο χλμ. βρίσκεται ακριβώς μετά από την αριστερή στροφή που θα σας οδηγήσει στον τύμβο.

5ο χλμ.
Στο δεξί σας χέρι βλέπετε ήδη δρομείς να κινούνται αντίθετα. Αν είστε από τους γρήγορους, τότε ίσως προλάβετε τους Κενυάτες δρομείς ή τους Έλληνες που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το 5ο χλμ. είναι επίσης κατηφορικό και στο τέλος του υπάρχει ο πρώτος σταθμός χρονομέτρησης. Με το νέο σύστημα όπου το chip σας είναι κολλημένο πάνω στον αριθμό σας δεν χρειάζεται να πατήσετε πάνω στον τάπητα απλά να περάσετε από πάνω. Εδώ βρίσκεται και ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού στον οποίο καθώς πλησιάζεται θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μην τρέξετε στην αρχή των τραπεζιών όπου μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος. Προσπεράστε τον συνωστισμό που δημιουργείται στην αρχή, δείξτε τους καλούς σας τρόπους και αποφύγετε ένα πιθανό γλίστρημα που θα σας στοιχίσει ένα τραυματισμό ή κάποια χαμένα δευτερόλεπτα.

6ο χλμ.
Έχετε καλύψει ήδη το ευκολότερο 5άρι της διαδρομής. Και αυτό το χιλιόμετρο είναι ιδιαίτερα εύκολο καθώς εδώ βρίσκεται και το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο της διαδρομής (περίπου στο 5,3 χλμ.). Προς το τέλος του ολοκληρώνετε την δεξιόστροφη στροφή γύρω από τον Τύμβο και κατά τη διάρκεια του έχετε την ευκαιρία να δείτε τα αγάλματα δύο σημαντικών μορφών που έχουν σχέση με τον Μαραθώνα και την ιστορική διαδρομή. Ο στρατηγός Μιλτιάδης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, λίγο αργότερα, αποτελούν πηγή έμπνευσης όπως και η ιστορικότητα του χώρου. Βγαίνοντας από τον Τύμβο, έχετε τώρα τους δρομείς που ακόμα μπαίνουν στα δεξιά σας. Ευκαιρία για να αναζητήσετε φίλους και γνωστούς.

7ο χλμ.
Μετά από 200 μέτρα η διαδρομή στρίβει αριστερά συνεχίζοντας στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Το 7οχλμ. είναι από τα πλέον επίπεδα της διαδρομής και καθώς έχετε ήδη ζεσταθεί αρκετά θα πρέπει να συνεχίσετε να δείχνετε τον καλό σας χαρακτήρα διατηρώντας έναν ήρεμο ρυθμό και εξοικονομώντας ενέργεια και δυνάμεις για τη συνέχεια. Δεξιά και αριστερά σας έχετε ακόμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ σε λίγο μπαίνουμε στον οικισμό της νέας Μάκρης.

8ο χλμ.
Πρόκειται για το τελευταίο επίπεδο χιλιόμετρο. Θα συναντήσετε βέβαια και κάποια επίπεδα κομμάτια αργότερα, αλλά θα είναι μικρού μήκους. Ελέγξτε τον ρυθμό σας και αρχίστε να προετοιμάζεστε για τις πρώτες ανηφόρες που θα ακολουθήσουν. Μην ξεχάσετε να πάρετε νερό στον σταθμό τροφοδοσίας που βρίσκεται στο 7,5 χλμ. ιδιαίτερα αν ο καιρός είναι ζεστός. Επίσης εδώ είναι ένα καλό σημείο να πάρετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, το πρώτο σας ενεργειακό gel. Το σημείο του 8ουχλμ. βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο της πρώην αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη.

9ο χλμ.
Μπορεί να είναι μικρής κλίσης αλλά δεν παύει να είναι ανηφόρα. Δεν θα πρέπει να σας τρομάξει αλλά ούτε και να την αντιμετωπίσετε επιθετικά. Ελαττώστε οριακά τον ρυθμό σας και δώστε στους μυς σας λίγο χρόνο να προσαρμοσθούν στη νέα κίνηση. Ρίξτε ελαφρώς το σώμα σας μπροστά και βοηθήστε λίγο περισσότερο την κίνησή σας με τα χέρια. Οπλιστείτε με υπομονή και κουράγιο και συγκεντρωθείτε στον ρυθμό σας.

10ο χλμ.
Η ήπια ανωφέρεια συνεχίζεται και βρίσκεστε ήδη μέσα στη Νέα Μάκρη. Ξεχαστείτε λίγο και πάρτε ενέργεια από τον κόσμο που βρίσκεται στον δρόμο για να σας παροτρύνει. Το σημείο του 10ου χλμ. βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς που θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι, ενώ και εδώ υπάρχει μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας με νερό και ενεργειακά ποτά αλλά και ο 2ος σταθμός χρονομέτρησης. Ελέγξτε τον χρόνο σας, καθώς έχετε καλύψει ήδη σχεδόν το 1ο τέταρτο της διαδρομής, και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε εντός πλάνου. Αν έχετε περάσει πολύ πιο γρήγορα, σας προτείνουμε να μειώστε λίγο τον ρυθμό και να δείξετε υπομονή γιατί τα δύσκολα έπονται. Αν πάλι βρίσκεστε λίγο πίσω από αυτό που θα θέλατε, μην αγχωθείτε. Συνεχίστε να τρέχετε σε έναν άνετο ρυθμό και σκεφτείτε θετικά για τη συνέχεια καθώς υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα για να πιάσετε τον στόχο σας.

11ο χλμ.
Μετά από κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα πρέπει να αισθάνεστε κάπως αναζωογονημένοι καθώς τα υγρά που προσλαμβάνετε ρίχνουν λίγο την εσωτερική σας θερμοκρασία ενώ δεν είναι κακό να ρίχνετε λίγο νερό και στο κεφάλι ή το πρόσωπό σας. Το 11ο χλμ. αποτελείται από μία μεγάλη ευθεία που καταλήγει σε μία δεξιά στροφή. Συνολικά ανεβαίνετε 10 μέτρα (κλίση 1%) και βρίσκεστε λίγο πριν από την πρώτη έντονη ανηφόρα του αγώνα στην περιοχή του Ζούμπερι.

12ο χλμ.
Απότομη ανηφόρα στην αρχή και το τέλος του με συνολική ανάβαση 20 μέτρων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του 12ου χλμ. Το οδόστρωμα είναι καλό και στα πρώτα μέτρα του υπάρχει και σκιά από τα δέντρα. Μην πιεστείτε ιδιαίτερα στο πρώτο ανηφορικό τμήμα ενώ χρησιμοποιήστε το ίσιωμα που ακολουθεί για να ανακτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας και να ρίξετε λίγο τους σφυγμούς σας. Προς το τέλος προσπαθήστε να κρατήσετε το ρυθμό σας καθώς η διάρκεια της ανηφόρας είναι μικρή. Σταδιακά η διαδρομή βγαίνει εκτός κατοικημένης περιοχής και μπαίνει σε ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της με αρκετό πράσινο και στις δύο πλευρές του δρόμου.

13ο χλμ.
Μπορεί να θεωρείται «γρουσούζικο», αλλά στην κλασική είναι ένα από τα «καλά» χιλιόμετρα της διαδρομής καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μερικές ανάσες καθώς τα πρώτα 700 μέτρα είναι τελείως επίπεδα ενώ προς το τέλος η ανηφόρα είναι ανεπαίσθητη. Απολαύστε το καταπράσινο περιβάλλον και μην ξεχάσετε τον ανεφοδιασμό με νερό στον σταθμό που βρίσκεται στο 12,5 χλμ.

14ο χλμ.
Μετά από τη σύντομη ανηφόρα η διαδρομή συνεχίζει να είναι επίπεδη για το υπόλοιπο του χιλιομέτρου γεγονός που θέλει ιδιαίτερη… προσοχή. Και αυτό γιατί το σώμα σας έχει ζεσταθεί, οι μυς λειτουργούν στο βέλτιστο και είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε λίγο με τον ρυθμό. Τρέξτε σταθερά και όσο πιο οικονομικά και ξεκούραστα μπορείτε. Συνεχίστε να σκέφτεστε θετικά. Έχετε ολοκληρώσει άλλωστε το 1/3 της διαδρομής.

15ο χλμ.
Ξεκινά κατηφορικά και συνεχίζει με μικρή ανηφόρα. Το 15ο χλμ. έχει μία ακόμα εναλλαγή κλίσης αλλά σε γενικές γραμμές είναι σχετικά εύκολο. Στο τέλος του θα συναντήσετε για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα σταθμό χρονομέτρησης οπότε θα έχετε πλέον και επίσημα το πέρασμά σας. Απλά επειδή αυτό θα γίνει μετά τον αγώνα ελέγξτε το ρολόι σας και δείτε αν είστε εντός πλάνου.

16ο χλμ.
Στο 16ο χιλιόμετρο η διαδρομή αρχίζει να δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο. Μετά από 400, ήρεμα σχετικά,  μέτρα ξεκινά η πρώτη σοβαρή ανηφόρα που θα βάλει σε δοκιμασία τα πόδια και θα αναγκάσει την καρδιά σας να ανεβάσει στροφές. Μην την αντιμετωπίστε επιθετικά, προσπαθώντας να διατηρήσετε τον ρυθμό. Ελαττώστε προοδευτικά ταχύτητα, καθώς απομένουν αρκετά ακόμα χιλιόμετρα ανηφόρας.

17ο χλμ.
Το τέλος του 16ου χιλιομέτρου σας βρίσκει στην κορυφή της ανηφόρας άρα και κάπως κουρασμένους. Χαλαρώστε λίγο το τρέξιμό σας, δώστε χρόνο στα πόδια σας να ξεκουραστούν τρέχοντας ήρεμα και ανακτήστε την αναπνοή σας αν έχετε λαχανιάσει. Περισσότερο από το μισό χιλιόμετρο είναι έντονα κατηφορικό, κάτι που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα και να μην παρασυρθείτε τρέχοντας σε ξέφρενο ρυθμό. Συγκρατηθείτε γιατί ο αγώνας… αρχίζει σε λίγο!

18ο χλμ.
Πλησιάζεται στη διασταύρωση της Ραφήνας με σχετικά υψηλή ταχύτητα αφού η κατηφόρα συνεχίζεται. Χρησιμοποιήστε τα πρώτα επίπεδα μέτρα περίπου στη μέση του 18ου χιλιομέτρου για να ηρεμήσουν τα πόδια σας (ναι, και η κατηφόρα κουράζει) καθώς στο τέλος του ξεκινούν οι ανηφόρες και θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι’ αυτό. Στο τέλος του 18ου χιλιομέτρου θα συναντήσετε στη δεξιά σας πλευρά ένα ακόμα άγαλμα ενός νεαρού οπλίτη δρομέα.

19ο χλμ.
Το κυρίως ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής έχει ξεκινήσει. Το 19ο χλμ. είναι από τα σχετικά εύκολα χωρίς μεγάλη κλίση. Έτσι μας δίνει τον χρόνο να προσαρμοσθούμε στη νέα καταπόνηση. Τρέξτε ελεύθερα, κρατήστε το βλέμμα σας χαμηλά, ειδικά αν έχει έντονη ηλιοφάνεια και προσπαθήστε να βάζετε κοντινούς μικρούς μέχρι την επόμενη στιγμή που θα σηκώσετε το κεφάλι σας.

20ο χλμ.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, με μέση κλίση 2,3% το 20ο χλμ. αρχίζει να μας δυσκολεύει και καθώς έχει περάσει και αρκετή ώρα μέσα στον αγώνα που για τους περισσότερους ξεπερνά τα 90 λεπτά, αρχίζουν και τα ενεργειακά αποθέματα να δοκιμάζονται. Διατηρείστε τη θετική σας σκέψη και ετοιμαστείτε ψυχολογικά για τη δοκιμασία που λέγεται… μαραθώνιος. Φροντίστε επίσης να ανεφοδιαστείτε όσο καλύτερα μπορείτε στον σταθμό που θα βρείτε στο τέλος του χιλιομέτρου.

21ο χλμ.
Η ανηφορική κλίση καλά κρατεί, στα επίπεδα του προηγούμενου χιλιομέτρου. Τα καλά νέα είναι ότι σε 100 μέτρα από το τέλος του φτάνετε στη μέση της διαδρομής. Τα κακά νέα, αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει έτσι είναι ότι η σωματική διαδικασία αρχίζει να κορυφώνεται και η θέλησή σας να δοκιμάζεται. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και τη συγκέντρωσή σας.

22ο χλμ.
Συγχαρητήρια! Περάσατε τη μέση και ήδη μπορείτε να κάνετε μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με την τελική σας επίδοση. Και λέμε πρώτη, καθώς πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι το τέλος προς την θετική ή την αρνητική κατεύθυνση. Αν έχετε περάσει αργά, μην ανησυχήσετε με την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε καλά. Το σωστό, ειδικά στην κλασική, είναι να κάνετε αρνητικά περάσματα. Αν πάλι έχετε περάσει γρήγορα, χαλαρώστε λίγο το ρυθμό σας και «σπαταλήστε» μερικά δευτερόλεπτα ρίχνοντας τον ρυθμό για ξεκούραση.

23ο χλμ.
Η κλίση και σε αυτό το χιλιόμετρο είναι ανηφορική, αν και με μικρότερη κλίση (περίπου 1,5%). Ωστόσο η παρατεταμένη ανηφόρα κουράζει τα πόδια και αδειάζει σταδιακά τις αποθήκες του γλυκογόνου. Ο σταθμός στο 22,5 χλμ. θα σας ανακουφίσει δροσίζοντας σας οπότε φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε. Σε κάποια σημεία η διαδρομή είναι επίπεδη οπότε ανακτήστε την αναπνοή σας και προσπαθήστε να τρέχετε όσο πιο ελεύθερα και χαλαρά γίνεται.

24ο χλμ.
Διανύετε το 24ο χλμ. άρα βρίσκεστε στην καρδιά του αγώνα. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και επικρατεί ζέστη και υγρασία τότε προσπαθήστε να κρατήσετε δυνάμεις, αναθεωρώντας το αρχικό σας πλάνο, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξετε το ρυθμό σας. Αν όλα βαίνουν καλώς, τότε σφίξτε τα δόντια και συνεχίστε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια σας.

25ο χλμ.
Ίσως το δυσκολότερο χιλιόμετρο της διαδρομής που δοκιμάζει την αντοχή σας. Με μέση κλίση 3% θα σας κουράσει αρκετά αλλά δεν θα πρέπει να σας κλονίσει. Σκεφτείτε την προσπάθειά που έχετε καταβάλει στις προπονήσεις σας όλο το προηγούμενο διάστημα και τη στιγμή του τερματισμού. Αυτό θα χαλυβδώσει τη θέλησή σας! Αντικρίζοντας στα δεξιά σας το ALEX PACK έχετε ακόμα μερικά μέτρα μέχρι το τέλος του και τον επόμενο σταθμό τροφοδοσίας με νερό και ενεργειακά ποτά που σας τονώσουν και θα σας δώσουν πολύτιμη ενέργεια. Και εδώ θα υπάρχει για πρώτη φορά σταθμός χρονομέτρησης.

26ο χλμ.
Μπορεί τα πολύ δύσκολα να πέρασαν, αλλά δεν τελείωσαν. Η ανηφόρα συνεχίζεται με μειωμένη μεν αλλά αρκετή κλίση (περίπου 2%) οπότε η προσπάθειά σας δεν πρέπει να σταματήσει. Μην υπερβάλλετε αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε τον ρυθμό σας με βάση το πλάνο που έχετε καταστρώσει. Βρίσκεστε ήδη στην Παλλήνη και απομένουν ακόμα 5 χιλιόμετρα μέχρι να ξεκινήσει η κατηφόρα, εκ των οποίων τα δύο είναι σχετικά εύκολα.

27ο χλμ.
Το προτελευταίο δύσκολο χιλιόμετρο έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα νιώθετε την κούραση να βαραίνει τα πόδια σας. Σκύψτε λίγο το κορμί σας, ελαττώστε το μήκος του διασκελισμού σας και δώστε ώθηση με τα χέρια σας μέχρι να περάσετε και αυτό το χιλιόμετρο που έχει επίσης 2% μέση κλίση. Τα δύσκολα τελειώνουν.

28ο χλμ.
Βρίσκεστε ήδη στον Γέρακα και το επίπεδο, σχεδόν χιλιόμετρο που ξετυλίγεται μπροστά σας, φαντάζει σαν όαση, μετά από ό,τι προηγήθηκε. Μαζέψτε δυνάμεις, βρείτε την αναπνοή σας, πάρτε νερό να δροσιστείτε και να ρίξετε λίγο στο κεφάλι σας. Τα έχετε καταφέρει θαυμάσια μέχρι εδώ και έχετε πλέον να δώσετε μία τελευταία μάχη μετά την ανηφορίτσα που θα ανεβείτε προς το τέλος του χιλιομέτρου.

29ο χλμ.
Σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε δεξιά σας το στάδιο του Γέρακα και λίγο μετά θα περάσετε πάνω από την Αττική Οδό. Σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι και το πιο όμορφο για τρέξιμο όμως κοντεύετε να ολοκληρώσετε τα 3/4 της διαδρομής που είναι και τα πλέον δύσκολα, και αυτό είναι το όπλο σας για να φτιάξετε την ψυχολογία σας.

30ο χλμ.
Σε περίπτωση που δεν είδατε την προηγούμενη χιλιομετρική ένδειξη, το Carrefour που θα συναντήσετε δεξιά σας δηλώνει ότι μόλις ξεκινήσατε το 30ο χλμ. το οποίο είναι σχετικά επίπεδο. Στο τέλος του βρίσκεται ο 6ος μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας και χρονομέτρησης ενώ βλέπετε ήδη την ανισόπεδη διάβαση του Σταυρού η οποία είναι και το τελευταίο δύσκολο κομμάτι. Στην ουσία ο αγώνας ξεκινά τώρα καθώς στα 12 χιλιόμετρα που απομένουν θα κρίνουν την τελική σας επίδοση.

31ο χλμ.
Το 31ο χλμ. με 3,1% μέση κλίση θα σας φέρει στα όριά σας. Η θέληση και η ψυχική σας δύναμη είναι τα δυνατά σας όπλα απέναντι στη σωματική κούραση και τη μυϊκή εξάντληση. Αρνητικές σκέψεις και κάθε λογής υπαρξιακές ερωτήσεις θα περάσουν από το μυαλό σας, αλλά εσείς μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Βάλτε το κεφάλι κάτω και σηκώστε το στο τέλος της ανηφόρας.

32ο χλμ.
Οι παλιοί έλεγαν αν φτάσεις «ζωντανός» μετά τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, τότε  θα πας καλά.  Και ισχύει, καθώς ανοίγεται πλέον μπροστά σας «πεδίον δόξης λαμπρό». Σίγουρα θα είστε κουρασμένοι και καταπονημένοι αλλά στα επόμενα 10 χιλιόμετρα, που είναι κατά κύριο λόγο κατηφορικά, έχετε την ευκαιρία και χαμένο χρόνο να κερδίσετε αλλά και να διεκδικήστε ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Αν πάλι είστε πρωτάρηδες, έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τον πρώτο σας τερματισμό. Προσέξτε πολύ στα πρώτα αυτά κατηφορικά μέτρα να μην ανοίξετε απότομα τον ρυθμό σας. Χρησιμοποιήστε τα για να ξεκουράσετε τους μυς σας και δώστε τους λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα καταπόνηση.

33ο χλμ.
Τώρα αισθάνεστε σίγουρα καλύτερα, έχετε τρέξει ήδη ένα κατηφορικό χιλιόμετρο, η ανάσα σας είναι πιο ελεγχόμενη και σε λίγο θα συναντήσετε σταθμό τροφοδοσίας. Μένουν λιγότερο από 10 χλμ. για τη γραμμή του τερματισμού οπότε τώρα έχετε μία καλύτερη εκτίμηση για τον χρόνο σας.

34ο χλμ.
Η σταθερή κατηφόρα βοηθά στο να περνά όλο και πιο γρήγορα το πρώτο χιλιόμετρο ενώ ο στόχος έρχεται όλο και πιο κοντά. Κάντε μία επανεκτίμηση των δυνάμεών σας και όσο μπορείτε αυξήστε το ρυθμό σας. Αν πάλι μοναδικός σας στόχος είναι ο τερματισμός χαρείτε αυτά τα τελευταία χιλιόμετρα.

35ο χλμ.
Τρέχετε ήδη αρκετή ώρα και σίγουρα η κόπωση επηρεάζει τη διάθεση και τη σκέψη σας. Όμως αυτός είναι ο μαραθώνιος! Μία μάχη στην οποία η θέληση και το μυαλό προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση και νικήσουν την κόπωση και την ανθρώπινη αδυναμία. Ένας ακόμα σταθμός τροφοδοσίας θα σας δώσει πολύτιμη ενέργεια και στιγμές δροσιάς ενώ και εδώ θα υπάρχει για πρώτη φορά σταθμός χρονομέτρησης.

36ο χλμ.
Μετά το Νομισματοκοπείο επόμενος σταθμός σας είναι το Πεντάγωνο, λίγο πριν το οποίο βρίσκεται το 36ο χιλιόμετρο. Καθώς εδώ θα έχετε καλύψει τα 6/7 της διαδρομής μπορείτε να ετοιμαστείτε για το τελικό στάδιο της προσπάθειάς σας. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ θέλετε και μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι πάνω από όλα είναι η υγεία και δεν θα πρέπει να πάρετε κανένα ρίσκο.

37ο χλμ.
Περνώντας μπροστά από το Πεντάγωνο, κινούμαστε προς τη διασταύρωση με την οδό Κατεχάκη. Κρατήστε σταθερό το τρέξιμό σας, χαλαρώστε λίγο τα χέρια σας και ρίξτε νερό στο κεφάλι και το λαιμό σας στον σταθμό τροφοδοσίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε λίγο το πρόσωπο σας. Απομένουν μόλις πέντε χιλιόμετρα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο και πλέον η προσπάθειά σας κορυφώνεται.

38ο χλμ.
Σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε την ανισόπεδη διάβαση που οριοθετεί την επίσημη είσοδο της πόλης. Μπαίνοντας σε αυτή χαλαρώστε λίγο στην κατηφόρα, πάρτε μερικές ανάσες, επωφεληθείτε έστω και από την προσωρινή προστασία από τον ήλιο, πάρτε δυνάμεις από τον ρυθμό των κρουστών που όπως και πέρσι θα βρίσκονται εκεί για να σας ενισχύσουν και συνεχίστε την προσπάθειά σας.

39ο χλμ.
Στα αριστερά σας βρίσκεται το πάρκο της Σχολής της Αστυνομίας και δεξιά το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που σηματοδοτούν την είσοδό σας στην καρδιά της πόλης και το τέλος της Λεωφόρου Μεσογείων. Τα ψηλά κτίρια σας προστατεύουν λίγο από τον ήλιο ενώ το τέλος του χιλιομέτρου σας επιφυλάσσει την τελευταία δοκιμασία στην απότομη, ομολογουμένως, ανηφόρα της οδού Φειδιππίδου. Οπλιστείτε με δύναμη, ο τερματισμός πλησιάζει!

40ο χλμ.
Πρώτα η Αμερικάνικη πρεσβεία και μετά το Μέγαρο Μουσικής. Απολαύστε το τρέξιμο στους κεντρικούς άδειους δρόμους της Αθήνα και το χειροκρότημα από τους θεατές που πλέον αρχίζουν να υπάρχουν και στον μαραθώνιο της Αθήνας. Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Όπως και να έχει εξελιχθεί ο αγώνας σας μη χάσετε την ευκαιρία να χαρείτε αυτές τις τελευταίες στιγμές του αγώνα, οι οποίες είναι μεν κουραστικές αλλά αποτελούν και την πεμπτουσία του μαραθωνίου.

41ο χλμ.
Έχετε ήδη μπει στην Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και αντικρίζετε από μακριά την αψίδα προσφοράς της WIND. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με τη συμμετοχή σας ενισχύετε την ΕΛΕΠΑΠ και τη ΦΛΟΓΑ, αφού η WIND προσφέρει χρήματα για κάθε δρομέα που θα περάσει από εκεί. Λίγο μετά συναντάτε το πολεμικό μουσείο που βρίσκεται το τέλος του προτελευταίου χιλιομέτρου και μετά από λίγα μέτρα ξεκινά το πλέον απολαυστικό χιλιόμετρο της διαδρομής.

42ο χλμ.
Ηρώδου του Αττικού. Ο δρόμος της δόξας για τους Μαραθωνοδρόμους του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Στο τέλος του θα εμφανισθεί το πανέμορφο και κατάμεστο, όπως αναμένεται, Παναθηναϊκό Στάδιο και εσείς θα μπείτε μέσα νικητής και καταχειροκροτούμενος. Η στιγμή που περιμένατε όλους αυτούς τους μήνες έφτασε. Αν δεν κυνηγάτε και το τελευταίο δευτερόλεπτο χαλαρώστε λίγο τον ρυθμό σας και παρατείνετε λίγο τις όμορφες αυτές στιγμές. Νιώστε τη χαρά του τερματισμού και τη μοναδική ικανοποίηση που προσφέρει. Σας αξίζει!

Kαλή επιτυχία σε όλους!

πηγή: Η Αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου ανά χιλιόμετρο από τον Νίκο Πολιά.

http://www.runnermagazine.gr/proponhsh/i-authentiki-diadromi-ana-xiliometro-meros2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

%d bloggers like this: