Ποιές χώρες της Ε.Ε είναι πρωταθλήτριες στις αργίες; Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι οι εργαζόμενοι«λουφάρουν» και έχουν πολλές αργίες, ωστόσο η χώρα μας είναι στις χώρες με τις λιγότερες σε όλη την Ευρώπη.

Συνολικά στην Ελλάδα, οι επίσημες αργίες είναι δώδεκα. Σε αυτές, η χώρα σταματά κάθε δραστηριότητα της για να τιμήσει ένα θρησκευτικό, εθνικό ή πολιτιστικό γεγονός.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ελάχιστος αριθμός εθνικών αργιών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, τις περισσότερες αργίες έχουν πάλι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: η Ισπανία και η Κύπρος με 28 εθνικές αργίες. Οι χώρες με τις λιγότερες ημέρες εθνικών αργιών είναι η Ολλανδία και η Ιρλανδία με μόλις 7.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος και η Ισπανία ξεχωρίζουν με 28 αργίες το χρόνο, πολύ μακριά από την Γερμανία που έρχεται στην τρίτη θέση με 18. Έπονται η Ιταλία και η Μάλτα με 14 εθνικές αργίες.

Στην πλειοψηφία τους, οι χώρες έχουν από 11 έως 13 εθνικές αργίες το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, 13 μέρες του χρόνου αργούν: Αυστρία, Εσθονία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία και Λιθουανία

Οι χώρες με 12 εθνικές αργίες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα:
Τσεχία
Λεττονία
Νορβηγία
Ρουμανία

Οι χώρες με 11 εθνικές αργίες:
Βουλγαρία
Δανία
Πολωνία
Σλοβακία
Βρετανία

Δέκα εθνικές αργίες έχουν:
Ουγγαρία
Βέλγιο
Λουξεμβούργο
Πορτογαλία
Σουηδία

Η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν μόλις 7. Οι περισσότερες κοινές εθνικές αργίες μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το τριήμερο του Πάσχα (σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε δόγμα), η Πρωτομαγιά, η 15η Αυγούστου και το διήμερο των Χριστουγέννων.

Επίσημες αργίες στην Ελλάδα είναι η 1η Ιανουαρίου-Πρωτοχρονιά, η 6η Ιανουαρίου-Θεοφάνια, η Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή κατά την οποία αρχίζει η Σαρακοστή), η 25η Μαρτίου-Επέτειος της Επανάστασης του 1821, η Μεγάλη Παρασκευή, το Πάσχα και η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα (κινητές εορτές, φέτος στις 10, 12 και 13 Απριλίου αντίστοιχα), η 1η Μαΐου, η 15η Αυγούστου-Κοίμηση της Θεοτόκου, η 28η Οκτωβρίου, η 25η και η 26η Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν όμως και αργίες για κάθε πόλη όπως η μέρα της εορτής του πολιούχου αγίου και της απελευθέρωσης ενώ για τα σχολεία και τον δημόσιο τομέα, αργία είναι και η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, που είναι κινητή εορτή, πάντοτε Δευτέρα, επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα (φέτος την 1η Ιουνίου).

Πρόσφατα, καταργήθηκε από την εκπαίδευση η αργία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου. Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα εκκλησιαστικών κύκλων που θεωρούν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείνουν και τα παιδιά να εκκλησιάζονται.

Τελικά όμως η πλειοψηφία των μαθητών δεν το έκανε. Έτσι, υπάρχουν και άλλοι εκκλησιαστικοί παράγοντες που συμφωνούν με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και θεωρούν  ότι ορθώς οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα εκκλησιάζονται και θα μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.

 

πηγή: Ποιές χώρες της Ε.Ε είναι πρωταθλήτριες στις αργίες; Σε ποιά θέση είναι η Ελλάδα – Magda’s Blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: