Μήπως τα «έξυπνα» κινητά μας κάνουν τεμπέληδες;

Το 2020 το 80% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο θα διαθέτει (τουλάχιστον) ένα «έξυπνο» τηλέφωνο. Πέρυσι οι χρήστες των smartphones ξεπέρασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 2 δισεκατομμυρίων.

Το 2020 το 80% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο θα διαθέτει (τουλάχιστον) ένα «έξυπνο» τηλέφωνο. Πέρυσι οι χρήστες των smartphones ξεπέρασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 2 δισεκατομμυρίων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια εικόνα της Γης που κατακλύζεται από οθόνες «έξυπνων» κινητών και βασικό τίτλο «Ο πλανήτης των smartphones» επέλεξε για το εξώφυλλό του ο Economist, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα στο περιοδικό, το αφιέρωμα με τον ομώνυμο τίτλο ξεκινούσε με το γεγονός ότι τα smartphones είναι ήδη το γκάτζετ με τον μεγαλύτερο αυξητικό ρυθμό πωλήσεων στην ιστορία των ηλεκτρονικών προϊόντων, χάρις στις οποίες οι χρήστες ξεπέρασαν μέσα στο 2014 για πρώτη φορά το «φράγμα» των 2 δισεκατομμυρίων. Χρήστες που θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, με συνέπεια το 2020 το 80% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο να διαθέτει (τουλάχιστον) ένα «έξυπνο» τηλέφωνο. Το τεύχος του Economist είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα από αμέτρητα θέματα για τα «έξυπνα» κινητά, που συμφωνούν πως ένας βασικός λόγος για τη δημοφιλία των smartphones είναι πως κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα ώστε, για παράδειγμα, να μπορεί κανείς σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να βρει π.χ. οδηγίες για τον προορισμό του ή άλλες πληροφορίες. Ωστόσο, άρθρο Καναδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior, υποστηρίζει πως αυτή η ευκολία έχει αρνητικό αντίτιμο για ορισμένους ανθρώπους, κάνοντάς τους διανοητικά «τεμπέληδες» αφού εξασκούν ολοένα λιγότερο το μυαλό τους.

Οι επιστήμονες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό και βάσισαν το άρθρο τους σε τρεις έρευνες, στις οποίες πήραν μέρος 660 εθελοντές. Με αυτές, διαπίστωσαν πως οι χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων με διαισθητικό τρόπο σκέψης –δηλαδή όσοι βασίζονται περισσότερο στο ένστικτό τους για να πάρουν αποφάσεις– προτιμούν πολύ συχνά τις δυνατότητες αναζήτησης της συσκευής τους, παρά να επιστρατεύσουν το μυαλό τους. Ετσι, εμφανίζουν σημάδια πνευματικής «οκνηρίας» που δεν θα υπήρχαν χωρίς τα smartphones.

«Οι συγκεκριμένοι χρήστες θα αναζητήσουν πληροφορίες που στην πραγματικότητα γνωρίζουν ή θα μπορούσαν να μάθουν εύκολα, αλλά θέλουν να αποφύγουν την προσπάθεια», λέει στην ιστοσελίδα του ιδρύματος ο Gordon Pennycook, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου. Στον αντίποδα πάντως, βρίσκονται όσοι χαρακτηρίζονται από αναλυτικό τρόπο σκέψης, δηλαδή όσοι αναζητούν πιο διεξοδικά την πιθανή απάντηση σε ένα πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη αρκετές εκδοχές. Κι αυτό, γιατί οι έρευνες έδειξαν πως καταφεύγουν λιγότερο στο κινητό τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες χρήσης των smartphones, σε συνδυασμό με τις λεκτικές και μαθηματικές δυνατότητες των εθελοντών. Ετσι, διαπίστωσαν πως οι εθελοντές με τις πιο αναπτυγμένες γνωστικές δεξιότητες αναζητούσαν σπανιότερα πληροφορίες μέσω του τηλεφώνου τους. «Οι μελέτες μας δείχνουν πως υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στην έντονη χρήση του smartphone και τις χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις», τονίζει ο Pennycook. «Ωστόσο, για να απαντηθεί το κατά πόσο τα ίδια τα κινητά επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις επιδόσεις θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες στο μέλλον».

Όπως προσθέτει, η ολοένα λιγότερη εξάσκηση του μυαλού είναι πιθανό να επιδεινώνει την επίδραση που έχει η βιολογική γήρανση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

 

πηγή: Μήπως τα «έξυπνα» κινητά μας κάνουν τεμπέληδες; | Τηλεφωνία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: