Αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι θα κρεμάσουν οι μύες σου;

Είναι γενικά γνωστό ότι αν σηκώνουμε βάρη και για κάποιο λόγο σταματήσουμε να προπονούμαστε για μερικούς μήνες, χάνουμε τη δύναμή μας και μαζί, τους φουσκωμένους μυς μας. Ωστόσο, μόλις μπούμε ξανά κάτω από τις μπάρες η επαναφορά του παλιού καλού εαυτού μας, δεν παίρνει πάνω από μερικές εβδομάδες – σαν ο μυς να θυμάται το σημείο που βρισκόταν.

Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι πρότινος ότι αυτό οφείλεται κυρίως στους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα, όμως, μπορεί να απομνημονεύει τους μηχανισμούς δύναμης, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να επαναφέρει το μέγεθος των μυών. Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν;

Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να λύσει το μυστήριο της μνήμης των μυών

Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα, τα μυϊκά, έχουν περισσότερους από έναν πυρήνες (πιθανώς χιλιάδες). Γιατί, άραγε, οι μύες χρειάζονται τόσους πολλούς κυτταρικούς πυρήνες;

Ο πυρήνας είναι βασικά αυτός που ελέγχει το κύτταρο και επειδή οι μύες σου είναι από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα όργανα του σώματός σου, ένας – δυο πυρήνες δεν μπορούν να κάνουν σωστή δουλειά. Στην πραγματικότητα, όσο οι μύες σου μεγαλώνουν από την προπόνηση, προστίθενται σ’ αυτούς περισσότερα μυϊκά κύτταρα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη, οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένο ότι με την απώλεια μυϊκής δύναμης και μυϊκού όγκου έπειτα από μια αποχή τριών έως έξι μηνών από την γυμναστική, θα συρρικνωνόταν παράλληλα και ο αριθμός των μυϊκών πυρήνων. Αλλά εδώ έρχεται η έκπληξη.

Σε μελέτες της προηγούμενης χρονιάς, αποδείχθηκε ότι η μυϊκή ατροφία λόγω αδράνειας δεν μεταβάλλει τον αριθμό μυϊκών πυρήνων, όπως νομίζαμε προηγουμένως. Οι μετρήσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε αφορούσαν στα κύτταρα του συνδετικού ιστού και άλλων δορυφορικών κυττάρων (τα οποία όντων συρρικνώνονται ή μεγεθύνονται αναλογικά με τους μυς), αλλά ποτέ δεν είχαν την υποψία να διερευνήσουν και τους πυρήνες στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων. Οι πρόσφατες μελέτες υπολόγισαν με ακρίβεια ότι αυτοί οι πυρήνες δεν υπέστησαν καμία απώλεια.

Συνεπώς, αφού ο μυϊκός ιστός διατηρεί τους παλιούς -πολλούς- πυρήνες του, αμέσως μόλις πιάσεις τη μπάρα αυτοί θα ενεργοποιηθούν άμεσα και μέσα σε λίγες προπονήσεις το σώμα σου θα διογκωθεί στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν. Αυτοί οι πυρήνες λειτουργούν σαν κύτταρα μνήμης, ενθυμούμενοι ακριβώς για πόσο μυϊκό όγκο είχαν δημιουργηθεί, πριν εσύ σταματήσεις να προπονείσαι.

Πόσο βοηθά αυτή η ανακάλυψη τα παιδιά σου

Παρατηρείς ότι ο γιος σου, κοντά στα 9-10, δεν έχει αναπτυγμένη σωματική δομή όπως τα άλλα αγόρια της ηλικίας του; Πώς μπορείς να τον βοηθήσεις να γίνει ένα αγόρι δυνατό και πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα ή τα παιχνίδια που απαιτούν σωματική ρώμη; Bodybuilding!

Σύμφωνα με πολλές επίσημες έρευνες (αλλά και όλα τα παραπάνω),μια προπόνηση με ήπια βάρη και αντιστάσεις δεν επιδρά δυσμενώς στην σωματική ανάπτυξη. Αντιθέτως, είναι απαραίτητη για τη μυοσκελετική συναρμογή ενός νεαρού σώματος και, παράλληλα, οι μύες του θα αποκτήσουν πολύ περισσότερους πυρήνες όσο μεγαλώνει. Αυτοί οι πυρήνες, θα αποτελέσουν τη μνήμη του μυϊκού του συστήματος μετά την εφηβεία, γεγονός που θα οδηγήσει το μικροσκοπικό μπόμπιρα, να μεταμορφωθεί σε ένα νέο άνδρα με κορμί ημίθεου.

Ένα – δυο σετ με 8 έως 12 επαναλήψεις από διάφορες ασκήσεις με ελαφρά βάρη για το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος δυο φορές τη βδομάδα είναι ό, τι πρέπει για αρχή. Μα πάνω απ’ όλα σιγουρέψου ότι το παιδί σου θα μάθει να σηκώνει βάρη κάτω από την επίβλεψη ενός προπονητή, εξειδικευμένου σε εκγύμναση παιδιών και εφήβων.

 

πηγή:  Αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι θα κρεμάσουν οι μύες σου;.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

MilitaryDecisiongr

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: