Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες;

Τα αυτοκίνητα που προτιμούν οι κλέφτες – τα στοιχεία αναφέρονται στην Ιταλία – δεν είναι πολυτελή και ακριβά αλλά  μικρά και προσιτά. 

Οι κλοπές αυτοκινήτων στην Ιταλία μπορεί να έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια (κατά 30% από το 2007), ωστόσο η γειτονική χώρα παραμένει πρωταθλήτρια στον τομέα, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Το 2013 κλάπηκαν 112.155 αυτοκίνητα σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας. Με άλλα λόγια 311 αυτοκίνητα κλέβονται κάθε μέρα και 13 κάθε ώρα που περνά!

Λογικά θα περίμενε κανείς στόχος των κλεφτών να είναι πολυτελείς μπερλίνες και SUV, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτοκίνητα κλάσης, οι διεθνείς συμμορίες τα βρίσκουν σε μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία στη Γερμανία και τα διοχετεύουν στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία μέσω της Πολωνίας, η οποία έχει ενταχθεί στη συνθήκη Σένγκεν. Ένα άλλο δίκτυο διοχετεύει αυτοκίνητα – κυρίως SUV υψηλού κύρους – στη βόρεια Αφρική, όπου δεν φτάνει η Interpol.

Στην Ιταλία, οι συμμορίες αποσκοπούν στα πιο δημοφιλή μοντέλα της ιταλικής αγοράς και δη στα μικρά Fiat, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό πίνακα που δημοσίευσε πρόσφατα η Viasat, εταιρία κατασκευής δορυφορικών συστημάτων.

Το πιο ποθητό αυτοκίνητο για τους κλέφτες είναι το Fiat Panda – κυρίως το μοντέλο δεύτερης γενιάς. Ένα στα δέκα αυτοκίνητα που κλέβονται στην Ιταλία είναι Panda ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το Fiat Punto. Βέβαια αν προσθέταμε το Grande Punto, το οποίο αναφέρεται ξεχωριστά στη 10η θέση, τότε το μικρομεσαίο Fiat είναι συνολικά το πιο αγαπημένο για τα κλεφτρόνια.

Στο top10 βρίσκονται μόνο τέσσερα ξένα μοντέλα από την έκτη θέση καθώς και το πολύ παλιό Uno! Να πούμε ότι τα Panda και Punto είναι αυτοκίνητα που κρατούν πολύ υψηλές τιμές ως μεταχειρισμένα ενώ τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά τους μοσχοπουλούνται στις τοπικές μάντρες.

Να πούμε ότι σύμφωνα με τις ίδιες στατιστικές, πέρυσι στην Ιταλία βρέθηκαν 46.785 αυτοκίνητα, δηλαδή μόνο το 41% όσων κλάπηκαν.

Για όσους ταξιδεύετε στην Ιταλία και προφανώς ανησυχείτε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, καλό είναι να ξέρετε ποιες περιοχές της χώρας είναι πιο επικίνδυνες. Στην επαρχία της Καμπανίας – γύρω από τη Νάπολη δηλαδή – γίνεται μία στις πέντε κλοπές (20%) ενώ ακολουθούν το Λάτσιο, στην περιοχή της Ρώμης με 17%, η Σικελία με 15% και η Λομβαρδία (Μιλάνο) με 13%. Σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες της χώρας το ποσοστό των κλοπών επί του συνόλου είναι μόλις 22%.

Πριν κλείσουμε, να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα με τα χειρότερα στοιχεία (βλ. Eurostat) στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Ενώ από το 2007 μέχρι το 2012 οι κλοπές έχουν μειωθεί κατά 37% – με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 53% για τη Σκωτία – στη χώρα μας το φαινόμενο παρουσιάζει αντίστοιχα αύξηση 38%, με τάσης μικρής μείωσης και πάλι τα τελευταία δύο χρόνια στα οποία οι πωλήσεις βέβαια είχαν καταρρακωθεί.

Αναλυτικά η λίστα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat:

1) Fiat Panda  (11.004,  9,53%)

2) Fiat Punto (10.116, 8,76%)

3) Fiat Uno (5.854, 5,07%)

4) Fiat 500 (5.837, 5,06%)

5) Lancia Ypsilon (4.567, 3,96%)

6) Ford Fiesta (3.481, 3,02%)

7) Volkswagen Golf (3.295, 2.85%)

8) Smart Fortwo Coupé (2.215, 1,84%)

9) Opel Corsa (1.790, 1,55%)

10) Fiat Grande Punto (1.651, 1,45%)Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/64105-poia-aftokinita-protimoyn-oi-kleftes

 

ΠΗΓΗ: Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες; 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

MilitaryDecisiongr

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: