Το τρέξιμο αντιστρέφει τη γήρανση

Για χρόνια, οι ειδικοί πρότειναν το δυναμικό περπάτημα ως την καλύτερη μορφή άσκησης για κάθε ηλικία. Και δεν είχαν άδικο: οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που περπατούν έχουν λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αρθρίτιδας, καρδιοπάθειας και διαβήτη και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από όσους κάνουν καθιστική ζωή. 


Νέα μελέτη όμως καταλήγει στο συμπέρασμα πως το τρέξιμο μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης μέσω συγκεκριμένων λειτουργιών που δεν μπορεί να επιτύχει το περπάτημα. Ερευνητές και οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν το περπάτημα σαν τρόπο ζωής εντόπισαν πως η ικανότητα της βάδισης τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Ακόμη και άνθρωποι που περπατάνε τακτικά επισημαίνουν πως αρχίζουν να βαδίζουν πιο αργά και με μεγαλύτερη δυσκολία καθώς περνάνε τα χρόνια, ενώ κουράζονται πιο εύκολα. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Χάμπολντ στην Καλιφόρνια άρχισαν να εξετάζουν εάν αυτή η κατάπτωση της φυσικής κατάστασης των μεγαλύτερων ανθρώπων είναι αναπόφευκτη ή αν μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί με άλλα είδη άσκησης και συγκεκριμένα με το τρέξιμο. 

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 60άρηδες και 70άρηδες εθελοντές που είτε περπατούσαν είτε έτρεχαν τακτικά στο Εργαστήριο Κίνησης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και τους έβαλαν να ολοκληρώσουν τρεις σύντομες προπονήσεις, περπατώντας σε τρία διαφορετικά επίπεδα και αυξάνοντας σταθερά την ταχύτητα των διαδρόμων που χρησιμοποίησαν. Οι διάδρομοι ήταν ειδικά σχεδιασμένοι για να μετρήσουν βιομηχανικά στοιχεία κίνησης καθώς και την πρόσληψη οξυγόνου. 

Με την ανάλυση των στοιχείων αποδείχτηκε πως οι δρομείς ήταν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στο περπάτημα από τους ανθρώπους που η άσκησή τους ήταν το περπάτημα. Χρειάστηκαν λιγότερη ενέργεια για να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό συγκριτικά με τους εθελοντές που περπατούσαν τακτικά. 

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές σύγκριναν την απόδοση στο βάδισμα των ηλικιωμένων δρομέων με εκείνη νέων ανθρώπων, την οποία είχαν μετρήσει σε προηγούμενα πειράματα στο ίδιο εργαστήριο, βρήκαν πως οι 70χρονοι δρομείς είχαν περίπου την ίδια απόδοση βαδίσματος με έναν τυπικό δευτεροετή φοιτητή πανεπιστημίου. Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως οι ηλικιωμένοι δρομείς μπορούσαν να περπατήσουν με τη ζωντάνια νέων ανθρώπων. 

Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι που περπατούσαν τακτικά είχαν περίπου τις ίδιες μετρήσεις στο βάδισμα όσο οι συνομήλικοί τους άνθρωποι που ζουν καθιστική ζωή. Φαίνεται πως το περπάτημα δεν απέτρεψε να χάσουν την ικανότητά τους να βαδίζουν με άνεση. 

Υπήρχαν όμως και βαθύτερες αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ερευνητές υποθέτουν πως η αιτία της διαφοράς μεταξύ των ηλικιωμένων που τρέχουν και εκείνων που ασχολούνται με παρατεταμένη αεροβική άσκηση είναι πως η δεύτερη αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων μέσα στα μυικά τους κύτταρα, λέει ο Justus Ortega, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάμπολντ που ηγήθηκε της μελέτης. 

Τα μιτοχόνδρια προσφέρουν περισσότερη ενέργεια στα κύτταρα και επιτρέπουν στους ανθρώπους να κινούνται για μακρύτερα χρονικά διαστήματα με λιγότερη προσπάθεια, εξηγεί. Επιπλέον, οι δρομείς έχουν καλύτερο μυικό συντονισμό από τους ηλικιωμένους ανθρώπους που περπατάνε κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται να συσπώνται λιγότεροι μύες στη διάρκεια της κίνησης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια. 

Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν ασχολούνται με το τρέξιμο είναι πως, σύμφωνα με τον Dr. Ortega, μπορούν να ξεκινήσουν σε κάθε ηλικία και να κερδίσουν τα ανάλογα οφέλη. Και δεν είναι μόνο το τρέξιμο:  οποιαδήποτε μορφή αεροβική άσκησης, έστω κι αν αυτό σημαίνει διαστήματα των 2-3 λεπτών χαλαρού τρεξίματος στη διάρκεια του βαδίσματος, αφαιρεί με τον καιρό χρόνια από τη βιολογική ηλικία του σώματος. 

 

πηγή: Το τρέξιμο αντιστρέφει τη γήρανση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

%d bloggers like this: