Καν το μόνος σου: Η Συντήρηση του Ποδηλάτου με απλά βήματα.

Η συντήρηση του ποδηλάτου μας πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως της χρήσης. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του ποδηλάτου. Συχνά ανακαλύπτουμε βίδες οι οποίες έχουν λασκάρει ή έχουν σπάσει. Ο συχνός έλεγχος θα αποτρέψει την ταλαιπωρία στο δρόμο.

Η βασική εργασία της συντήρησης του ποδηλάτου είναι η λίπανση, η οποία θα μας εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του και την μικρότερη δυνατή φθορά των εξαρτημάτων. Η λίπανση μετά από χρήση σε βροχή πρέπει να γίνεται επιμελώς και αφού προηγηθεί καθαρισμός και σκούπισμα του ποδηλάτου.

 

· 1. Αλυσίδα
Η αλυσίδα ενός ποδηλάτου δέχεται την περισσότερη δύναμη και έχει την περισσότερη φθορά. Πρέπει να λιπαίνεται μια φορά την εβδομάδα εφόσον το ποδήλατο χρησιμοποιείται καθημερινώς. Αν πάλι η χρήση του είναι πιο αραιή, τόσο πιο αραιή είναι θα είναι και η λίπανση της. Μετά από βροχή επιβάλλεται. Πρώτα πρέπει να καθαριστεί η αλυσίδα είτε με ειδικό καθαριστικό είτε με νερό, σαπούνι και μαλακό βουρτσάκι. Σκουπίζουμε με πανί για να καθαρίσει και απλώνουμε το λάδι γυρίζοντας ταυτόχρονα το πετάλι με το άλλο χέρι. Η εναλλαγή σε όλους τους δίσκους ταχυτήτων θα λιπάνει όλο το σύστημα. Μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή του λαδιού σκουπίζουμε το λάδι που περισσεύει με ένα στεγνό και καθαρό πανί.

· 2. Πίσω εκτροχιαστής (ντεραγιέ)
Καθαρίζουμε τα μέρη του εκτροχιαστή με μικρό πινέλο για να αφαιρέσουμε σκόνη και χώμα. Λιπαίνουμε στις αρθρώσεις των κινητών μερών του εκτροχιαστή. Σκουπίζουμε το περιττό λάδι.

· 3. Εμπρός εκτροχιαστής (ντεραγιέ)
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον εμπρός εκτροχιαστή.

· 4. Φρένα
Καθαρίζουμε προσεκτικά με πινέλο και βάζουμε μερικές σταγόνες λιπαντικού στις αρθρώσεις. Τα παπουτσάκια των φρένων καθαρίζονται με βρεγμένο πανί.

· 5. Μανέτες Φρένων
Η λίπανσή τους πρέπει να γίνεται μηνιαίως. Μετά από βροχή επιβάλλεται. Τραβώντας την προς τα πίσω, λιπαίνουμε τις αρθρώσεις.

· 6. Συρματόσχοινα φρένων & ταχυτήτων
Στο ποδήλατο υπάρχουν αρκετά συρματόσχοινα. Με τον καιρό τα καλώδια ξεραίνονται εσωτερικά με αποτέλεσμα να μειώνουν την απόδοση των φρένων και των εκτροχιαστών. Λιπαίνουμε στις φωλιές των καλωδίων και κινούμε τα συρματόσχοινα μπρος – πίσω με τους μοχλούς ταχυτήτων ή φρένων, ώστε να προχωρήσει το λιπαντικό μέσα στο καλώδιο.

· 7. Quick release (μπλοκάζ)
Κάθε ένα μήνα περίπου, λιπαίνουμε τα quick release γιατί όταν οι λεβιέδες στεγνώνουν δεν δουλεύουν σωστά και παράλληλα τους αισθανόμαστε σκληρούς ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν ξεβιδώσετε το quick release τόσο ώστε να προκαλέσετε την πλήρη αποσυναρμολόγησή του, σιγουρευτείτε ότι έχετε και τα δύο ελατήρια. Στην συναρμολόγηση, προσέξτε η στενή πλευρά των ελατηρίων να βλέπει προς τα μέσα.

· 8. Συσφίξεις: Ελέγχουμε σχολαστικά τις βίδες για τυχόν χαλάρωση.

· 9. Αναρτήσεις
Καθαρίζουμε με πανί τους κυλίνδρους της ανάρτησης και τις τσιμούχες που εκτίθενται σε σκόνη και χώμα. Λιπαίνουμε τις τσιμούχες και τους συνδέσμους.

· 10. Ζάντες
Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί το προφίλ της ζάντας του έρχεται σε επαφή με τα φρένα. Αν έχει αρκετά κατάλοιπα από τα φρένα, χρησιμοποιούμε ψιλό γυαλόχαρτο και τρίβουμε ομοιόμορφα.

Για οποιαδήποτε απορία,  ζητήστε την γνώμη ενός τεχνικού.

πηγή: Η Συντήρηση του Ποδηλάτου σε 10 βήματα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

%d bloggers like this: