Εκστρατεία στη Σικελία (μέρος τρίτο)

Οι Συρακούσες (αρχαία ελληνικά: Συρακοῦσαι, λατινικά: Syracusae, ιταλικά: Siracusa) είναι πόλη της Ιταλίας στη νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας. Ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες το 734 ή το 733 π.Χ. και συγκεκριμένα από Κορίνθιους και Τενεάτες αποίκους. Ήταν η σημαντικότερη πόλη τηςΜεγάλης Ελλάδας και μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο (Σικελική εκστρατεία 415413 π.Χ.) απέκρουσαν επίθεση των Αθηναίων. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια από τις ακμαιότερες, πλουσιότερες και δυνατότερες ελληνικές πόλεις της Σικελίας μέχρι την υποδούλωσή της στους Ρωμαίους το 212 π.Χ. Ο Κικέρωνας την αποκάλεσε «ωραιότατη και καταστόλιστη πόλη». Τα εντυπωσιακά ερείπια του κέντρου της αρχαίας πόλης αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Απέχει περίπου 1.30 ώρα από την Κατάνια

Στο νησί της Ορτυγίας θα συναντήσετε το ναό του Απόλλωνα που είναι ο παλαιότερος των Συρακουσών. Λίγο παρακάτω θα βρεθείτε στην πλατεία του Αρχιμήδη, ο οποίος ήταν αγαπημένος των Συρακουσίων. Στην πλατεία αυτή θα δείτε γύρω γύρω διάφορα εντυπωσιακά παλάτια που την περιβάλλουν. Στο κέντρο της βρίσκεται η κρήνη της Αρτέμιδας (ένα πολύ ωραίο συντριβάνι) που είναι έργο του Τζούλιο Μοσκέτι. Μετά την πλατεία θα δείτε το Παλάτσο Μπενεβεντάνο ντελ Μπόσκο και το Παλάτσο ντελ Σενάτο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο. Η πλατεία του καθεδρικού ναού είναι στη συνέχεια το κύριο αξιοθέατο. Ο καθεδρικός ναός τους, το Duomo, χτίστηκε τον 7ο αιώνα με μετατροπή του ναού της Αθηνάς που βρισκόταν εκεί. Τόσο απέξω όσο και από μέσα θα δείτε τους τεράστιους δωρικούς κίονες του αρχαίου ναού που κάποτε στήριζαν το κλίτος. Σε αυτόν το δωρικό ναό στη συνέχεια έφτιαξαν μπαρόκ πρόσοψη και έβαλαν αγάλματα αγίων και το άγαλμα της Παναγίας του Πιλάρ στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός. Προς το Μεγάλο Λιμάνι θα δείτε τη φημισμένη κρήνη της Αρετούσας, περιτριγυρισμένη από παπύρους μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το μύθο η Αρετούσα, νύμφη της θεάς Άρτεμης για να γλυτώσει από το κυνήγι του Αλφειού, γιού του Ωκεανού, έπεσε μέσα στη θάλασσα, διάσχισε το Ιόνιο πέλαγος και έφτασε στη Σικελία για να μεταμορφωθεί σε πηγή, μετά από όλο αυτό τον κόπο. Ίσως ήταν καλύτερα να έλεγε το ναι στον Αλφειό. Ο Δίας λυπήθηκε τον Αλφειό, που έκλαιγε και μαδιόταν και τον έκανε ποτάμι για να ενωθεί κάποτε με την Αρετούσα, ως υπόγειο νερό. Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο των Συρακουσών είναι το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεάπολης.

Το πάρκο αξίζει να σας το δείξουν με ξενάγηση για να καταλαβαίνετε τι βλέπετε. Το περίφημο Ελληνικό Θέατρο, Teatro Greco, είναι από τα σημαντικότερα θέατρα της αρχαιότητας που διασώθηκαν καθώς και το μεγαλύτερο της Σικελίας (χωρούσε 15000 άτομα). Έχει χαρακτηριστική ημικυκλική διάταξη, με 67 σειρές κερκίδες, μερικές από τις οποίες είναι σκαλισμένες σε βράχο και οι άλλες σχηματίζονται από μεγάλες τετράγωνες πέτρες. Οι πάνω σειρές έχουν πανοραμική θέα στη θάλασσα. Το θέατρο αυτό χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια για παραστάσεις αρχαίων έργων από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

?

Πάνω από το Ελληνικό Θέατρο είναι σκαμμένη η Σπηλιά του Νυμφαίου, μια τεχνητή σπηλιά με μια μεγάλη δεξαμενή που αποτελούσε μέρος του υδραγωγείου της πόλης. Λίγο πιο κάτω θα δείτε το Ρωμαικό Αμφιθέατρο. Εδώ αξίζει να σας επισημάνω την τεράστια ιστορική διαφορά των Ελλήνων από τους Ρωμαίους. Στο Ρωμαικό αμφιθέατρο γίνονταν μονομαχίες δούλων μέχρι θανάτου με το πλήθος να παραληρεί από ενθουσιασμό και το χώμα να ρουφάει άπληστα αίμα. Εκεί μάλιστα, είχαν διαμορφώσει οι Ρωμαίοι και πισίνα για ναυμαχίες με δούλους! Περιγράφονται ναυμαχίες με 15000 νεκρούς δούλους σε μία μέρα!! Υπήρχαν περιπτώσεις που τα πτώματα ήταν τόσο πολλά που δεν μπορούσαν να τα απομακρύνουν γρήγορα οι επιζήσαντες δούλοι. Ενώ λοιπόν οι Έλληνες έπαιζαν στο θέατρο τραγωδίες και κωμωδίες, σατύριζαν τα πολιτικά δρώμενα και την καθημερινή ζωή, όταν οι Συρακούσες καταλήφθηκαν από τους Ρωμαίους, η διασκέδαση κατάντησε ένα ατελείωτο θέαμα σαδισμού και θανάτου. Πάντως οι Συρακούσιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους εκλεπτυσμένους και Έλληνες και η ρωμαική κατοχή ήταν για αυτούς μια μαύρη περίοδος. Τέλος, θα δείτε το Αυτί του Διονυσίου στα Latomia del Paradiso. Πρόκειται για μια τεχνητή ασβεστολιθική σπηλιά ύψους 23 μέτρων και βάθους 65, της οποίας το σχήμα παραπέμπει σε αυτί και η οποία έχει εξαιρετική ακουστική. Την ονομασία Oreccio di Dionisio την έδωσε ο ζωγράφος Caravaggio και πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάντως σύμφωνα με το μύθο, στο λατομείο αυτό φυλάκιζε ο τύρανος των Συρακουσών Διονύσιος τους πολιτικούς του αντιπάλους και πήγαινε σε ένα ειδικό σημείο και άκουγε όσα του έσουρναν.

?

Λέγεται ότι η ακουστική του σπηλαίου είναι τόσο καλή ώστε σε ορισμένα σημεία μπορείς να ακούσεις τον ψίθυρο.  Ως επισκέπτης δεn μπορείς να ακούσεις τίποτα από το θόρυβο των ορδών των τουριστών, πολλοί από τους οποίους κάνουν πρόβα της ακουστικής με αγριοφωνάρες.

?

Υπάρχει και ο τύμβος του Αρχιμήδη, αλλά δεν ήταν επισκέψιμος.

 

Συνεχίζεται

Δείτε το πρώτο μέρος: https://t.co/Q6hdhCQGFO

Δείτε το δεύτερο μέρος εδώ: https://t.co/6XNdYexdH8

 

 

πηγή: http://www.travelplorer.gr/ViewTravelGuide.jsp?param=%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%A3&guide_id=747

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

MilitaryDecisiongr

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: