Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;

Eκανε την προγραμματισμένη μαστογραφία της, πήρε τα καθησυχαστικά αποτελέσματα, αλλά ρώτησε κιόλας “πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;”. Η απάντηση ήταν “0,13 milliSieverts κυρία μου”. Τον κοίταξε περίεργα. Αυτός συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι αν της απαντούσε κινέζικα θα ήταν πιο κατανοητός. Το διόρθωσε αμέσως: “Πήρατε μαζεμένη,όση ακτινοβολία θα παίρνατε από το φυσικό περιβάλλον σε διάστημα 13 ημερών, μόνο και μόνο επειδή υπάρχετε!”. Αυτήν την φορά κατάλαβε. Ησύχασε για δεύτερη φορά σήμερα.

Αυτή την τελευταία, λογική, τίμια και πάνω απ’ όλα κατανοητή απάντηση, οφείλουν και μπορούν να δώσουν ακτινολόγοι, πυρηνικοί, ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικοί και τεχνολόγοι-ακτινολόγοι στον ασθενή, τονίζοντας παράλληλα την σημασία του περιορισμού των ιατρικών ακτινικών πράξεων στο ελάχιστο αναγκαίο για την μείωση του βιολογικού κινδύνου. Πως θεμελιώνεται αυτή η προσέγγιση;

1. Ακτινοβολία φυσικού περιβάλλοντος. Ο ειδικός, εν συντομία, εξηγεί στον ασθενή πάνω απ’όλα ότι ζούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο ακτινοβολία (πετρώματα, ραδόνιο, κοσμική ακτινοβολία, τροφές που καταναλώνουμε, κ.α.). Εκατομμύρια φωτόνια ή άλλα σωματίδια προσβάλλουν από παντού τα κύτταρά μας ανά λεπτό της ώρας. Είναι παράλογο να θεωρηθεί ότι ένα κύτταρο που πληγώνεται από ένα φωτόνιο ή άλλο σωμάτιο (της ακτινοβολίας) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Εάν αυτός ο κίνδυνος ήταν πράγματι υπαρκτός, αυτό το άρθρο δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης, καθώς δεν θα υπήρχε κανείς να το γράψει ή να το διαβάσει! Η ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός ατόμου μόνο και μόνο επειδή κοιμάται, εργάζεται, περπατά, τρώει και πίνει, έχει μέση τιμή παγκοσμίως 3,5 mSv(μονάδα μέτρησης της απορροφώμενης ακτινοβολίας, σύντμηση της λέξης milliSievert) ή κατά προσέγγιση 0,01 mSv ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς αυτοπροστασίας και επιδιόρθωσης των βλαβών, που προκαλούνται από φωτόνια ή σωμάτια της ακτινοβολίας για εφ’ άπαξ δόσεις(!)  έως και 150 – 200 mSv.

2. Ενεργός Δόση. Για λόγους απλότητας, ας θεωρηθεί  ότι ενεργός δόση και δόση είναι ένα και το αυτό (διαφέρουν οι δύο έννοιες κατά τους επιστήμονες, αλλά για τους σκοπούς αυτού του άρθρου δεν αλλάζει το νόημα). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η αναγκαία δόση ακτινοβολίας για την εκτέλεση μίας ακτινογραφίας θώρακος είναι 0,02 mSv και μίας αξονικής τομογραφίας θώρακος 8mSv. Με απλή διαίρεση αποδεικνύεται ότι η αξονική τομογραφία επιβαρύνει ακτινικά τον οργανισμό όσο 400 ακτινογραφίες θώρακος.

3. Σύγκριση ακτινοβολίας φυσικού περιβάλλοντος και ιατρικής έκθεσης. Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι:

Απορροφάται η ίδια δόση ακτινοβολίας (ή με βιολογικούς όρους: η πιθανότητα είναι η ίδια να προκληθεί θανατηφόρος μορφή καρκίνου) είτε υποβληθεί ο ασθενής σε μία ακτινογραφία θώρακος ή απλώς ζήσει 48 ώρες στο φυσικό περιβάλλον!

Αυτή η απλή διαπίστωση βοηθά στο να απλουστεύονται οι εξηγήσεις προς τους ασθενείς χωρίς να χρησιμοποιούνται δυσνόητες επιστημονικές μονάδες μέτρησης δόσης.

4. B.E.R.T. Οι Διεθνείς Οργανισμοί Ακτινοπροστασίας υλοποιώντας την ιδέα του Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής John R. Cameron (1922-2005)πρότειναν την εφαρμογή της μεθόδου B.E.R.T. (Background Equivalent Radiation Time) για να κατανοεί εύκολα ο ασθενής τι σημαίνει δόση ακτινοβολίας που απορρόφησε ο οργανισμός του. Η μέθοδος αυτή συγκρίνει την αναπόφευκτη δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε όλοι  από το φυσικό περιβάλλον μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε  με την δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε ως ασθενείς επειδή υποβληθήκαμε σε μία ακτινική εξέταση.

Ας σημειωθεί ότι από την φύση του επιδιωκόμενου σκοπού (ενημέρωση και κατευνασμός του άγχους του ασθενούς) αλλά και του γεγονότος ότι οι τιμές των πινάκων είναι συγκερασμός μετρήσεων από πολλές μονάδες, νεώτερης και παλαιότερης τεχνολογίας) μία έστω και πολύ χονδροειδής προσέγγιση της τιμής B.E.R.T., δεν αλλοιώνει ουσιαστικά την πραγματικότητα. Οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν για παράδειγμα ότι μία αξονική τομογραφία θώρακος αντιστοιχεί σε όρους ακτινικού κινδύνου από 300 έως και 500 απλές ακτινογραφίες θώρακος. Οποιαδήποτε και να είναι η πραγματική αντιστοιχία, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η αξονική τομογραφία είναι “ίση” με εκατοντάδες ακτινογραφίες.

Με άλλα λόγια, η απάντηση στον ασθενή “Η ακτινογραφία κοιλίας που κάνατε, σας επιβάρυνε με 1 mSv. Το ίδιο επιβαρύνεται ο οργανισμός σας από το περιβάλλον κάθε 3 ή 4 μήνες” παραμένει ουσιαστική και χρήσιμη για τον ασθενή, έστω και εάν το 4 μήνες από το 3 μήνες διαφέρει κατά 30%

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις δημιουργήθηκε ο πίνακας που ακολουθεί. Για διευκόλυνση του αναγνώστη, ως μέτρο σύγκρισης στην τρίτη στήλη έχει επιλεγεί η ακτινογραφία θώρακος, καθώς είναι η πλέον συχνή εξέταση.

 

Εξέταση

Τυπική

Ενεργός Δόση

(mSv)

Ισοδύναμος αριθμός ακτινογραφιών θώρακα (ΠΟ)

Ισοδύναμος περίοδος παραμονής στο φυσικό περιβάλλον

Ακτινογραφία

Άκρα και αρθρώσεις

<0,01

<0,5

<1 ημέρα

Οδόντων (πανοραμική)

0,01

0,5

1 ημέρα

Θώρακας (προσθιοπίσθια λήψη – ΠΟ)

0,02

1

2 ημέρες

Θώρακας (πλάγια)

0,05

2,5

5 ημέρες

Ισχύο

0,30

15

1 μήνας

Κρανίο

0,07

3,5

7 ημέρες

Μαστογραφία

0,13

6,5

13 ημέρες

Θωρακική μοίρασπονδυλικής στήλης

0,70

35

70 ημέρες

Οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης

2,00

100

7 μήνες

Κοιλία

1,00

50

3 μήνες

Βαριούχο γεύμα

3,0

150

10 μήνες

Βαριούχος υποκλυσμός

7,0

350

22 μήνες

Στεφανιογραφία

3,10 – 16,00

155 – 800

11 – 53 μήνες

Ενδοφλέβια Ουρογραφία

4,60

230

15 μήνες

Αξονική Τομογραφία

Εγκέφαλος

2,00

100

7 μήνες

Αυχενικός μοίρα σπονδυλικής στήλης

3,00

150

11 μήνες

Θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης

6,00

300

21 μήνες

Οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης

3,50

175

12 μήνες

Θώρακας

8,00

400

27 μήνες

Κοιλία

10,00

500

33 μήνες

Πύελος

7,00

350

23 μήνες

Πυρηνική Ιατρική: Σπινθηρογραφικές Εξετάσεις με Tc-99m

Σπινθηρογράφημα Οστών

3,6

180

12 μήνες

Σπινθηρογράφημα Αιματώσεως Πνευμόνων

1,0

50

3 μήνες

Σπιν/μα Διαχύσεως Μυοκαρδίου (MIBI)

5,0

250

17 μήνες

Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς

1,0

50

3 μήνες

Δυναμικό Σπινθηρογράφημα Νεφρών (DTPA)

1,6

80

5,5 μήνες

Στατικό Σπινθηρογράφημα Νεφρών (DMSA)

0,4

20

40 ημέρες

Σπινθηρογράφημα Ήπατος

0,7

35

70 ημέρες

Σπινθηρογράφημα Εγκεφάλου (HMPAO)

2,8

140

9,5 μήνες

Σπινθηρογράφημα Γαστρικής Κένωσης

0,3

15

1 μήνας

Πυρηνική Ιατρική: Άλλες Ραδιοϊσοτοπικές Εξετάσεις

Σπινθηρογράφημα Διαχύσεως Μυοκαρδίου (201Tl)

18,0

900

5 έτη

Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς με Ιώδιο-123

4,4

220

15 μήνες

Ολόσωμο Σπινθηρογράφημα με Ιώδιο

5,6

280

19 μήνες

 

 

Source: [ Κώστας Κάππας  26.11.15 ] Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ; | ARTI NEWS Πόση-δόση-ακτινοβολίας-πήρα-γιατρέ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Βελισάριος

Συζήτηση για την Στρατιωτική Ισχύ, υπό την ευρεία της έννοια, από την οπτική σκοπιά της Ελλάδος

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

%d bloggers like this: