ΠΩΣ ΝΑ… Mειώσετε τα έξοδα του αυτοκινήτου σας

Η τιμή της αμόλυβδης… καίει και τα μηνιαία έξοδα για το αυτοκίνητό σας αυξάνονται. Κι όμως, υπάρχουν κάποια σημεία οδηγικής συμπεριφοράς που μπορούν να σας γλιτώσουν από περιττά έξοδα. Δείτε κάποιες συμβουλες και εξοικονομήστε ενέργεια και χρήμα.

*Όταν πρόκειται να διανύσετε πολύ μικρή απόσταση, προτιμήστε να μετακινηθείτε με τα πόδια.

*Μην φυλάτε αντικείμενα, αποσκευές και άχρηστα πράγματα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου ή σε σχάρα στο πάνω μέρος του, παρά μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεστε. Το επιπλέον βάρος επιβαρύνει και τα οικονομικά σας, καθώς αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 39%.

*Οδηγήστε με σταθερή ταχύτητα. Το απότομο φρενάρισμα ή πάτημα του γκαζιού προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συχνές στάσεις είναι μια συνήθεια που σας κοστίζει λίγα λεπτά του ευρώ κάθε φορά, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Ακόμη και σε σύντομες στάσεις, φροντίστε να επιβραδύνετε ομαλά και στην συνέχεια σβήστε τον κινητήρα σας.

*Διατηρήστε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Κάνετε τα απαραίτητα service, αλλάξτε τα λάδια όποτε πρέπει και διατηρήστε τα λάστιχα επαρκώς φουσκωμένα. Έτσι, προλαμβάνετε μικρότερες φθορές αλλά και σημαντικότερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο όχημά σας. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε ένα σταθερό ποσό για προληπτικό service κάποιες φορές τον χρόνο, παρά να χρειαστεί να δώσετε τεράστια ποσά για ξαφνικές βλάβες που μπορούν να απειλήσουν και την σωματική σας ακεραιότητα.

*Μην κάνετε άσκοπη χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε το μόνο όταν είναι απαραίτητο και όχι κάτω από τους 17 βαθμούς, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται μέχρι και 20%. Προσοχή: Όταν οδηγείτε εκτός πόλης και με ταχύτητα άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα, προτιμήστε να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό παρά να ανοίξετε τα παράθυρα.

Ο μύθος της κατηφόρας με «νεκρά». Στα  παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν εξαερωτήρα (καρμπυρατέρ) για την έκχυση καυσίμου στον κινητήρα, πράγματι πετύχαιναν μεγαλύτερη οικονομία καυσίομου τοποθετώντας “νεκρά” στο κιβώτιο ταχυτήτων στη διάρκεια κατηφόρας (αλλιώς οι rpm παρέμεναν ψηλά και ο εξαερωτήρας αντλούσε καύσιμο).

Αντιθέτως, στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία διαθέτουν ηλεκτρονικό έλεγχο ψεκασμού καύσιμου, δεν συμβαίνει το ίδιο. Πλέον τα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικό εγκέφαλο ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία «fuel cut off», διακόπτοντας την παροχή καυσίμου όταν η κινητική ενέργεια του οχήματος επαρκεί για την λειτουργία του κινητήρα. Έτσι, η κατανάλωση καυσίμου στην κατηφόρα, όταν στο κιβώτιο υπάρχει ταχύτητα, είναι μηδενική.

Αν εμείς επιλέξουμε να βγάλουμε την ταχύτητα στην κατηφόρα, τότε ο κινητήρας “απομονώνεται” από το υπόλοιπο όχημα και επομένως  θα χρειαστεί να αντλήσει καύσιμο για να δουλέψει στο “ρελαντί” (η κατανάλωση είναι υψηλότερη έστω και αν το αυτοκίνητο ρολάρει με νεκρά και δεν εμποδίζεται η κίνηση του από την αντίσταση της μετάδοσης με κουμπωμένη σχέση). Από την άλλη, αν η κλίση είναι τόσο μεγάλη και το ρολάρισμα συνεχόμενο μπορεί να υπάρξει κάποιο μικρό όφελος στην κατανάλωση αλλά, εκτός των άλλων, είναι επικίνδυνο για τον αποτελεσματικό έλεγχο του οχήματος να οδηγούμε χωρίς ταχύτητα.

*Προτού κατευθυνθείτε στο πρώτο πρατήριο βενζίνης που θα βρεθεί στον δρόμο σας,ενημερωθείτε για τις τιμές καυσίμων από το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δείτε περισσότερες συμβουλές για οικονομικότερη οδήγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ecodriving.gr του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Source: ΠΩΣ ΝΑ… | Mειώσετε τα έξοδα του αυτοκινήτου σας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

OSINT

Mister X - Experienced in OSINT and military analysis. Authors of Spanish weaponry in Yemen. También en español.

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

MilitaryDecisiongr

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

TA NEA online

Ειδήσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

%d bloggers like this: