Αυτό που κάνει τη διαφορά.

alexander_the_great

To ερώτημα είναι τόσο παλαιό όσο και ο άνθρωπος. Τι γεννά, τι επωάζει τον ηγέτη; Το άτομο που αποσπάται μέσα από την ομάδα που του έμαθε τη ζωή και ακολούθως την άγει, αντί να άγεται.

Ολα τα ζώα γεννιούνται και διαβιούν, ισόβια, μέσα στην ομάδα. Η ομαδική ζωή είναι υποχρεωτική. Εξασφαλίζει επιβίωση, ασφάλεια, τροφή.

Άρα η ύπαρξη μιας οργανωμένης ομάδας, «κοινωνίας», είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο και η παρουσία του αρχηγού της. Αυτός αντικαθίσταται, αλλά ουδέποτε, ως απαραίτητο εργαλείο, καταργείται. Οι ευφυέστεροι αρχηγοί, στη μάχη της προσωπικής τους επικράτησης, αυτομεταρρυθμίζονται, αυτοανανεώνονται. Ο πραγματικός αρχηγός ουδέποτε αυτοκτονεί. Η ηδονή της αυτοπροβολής και της εξουσίας τούς εγκλωβίζει ισόβια. Και όταν ηγούνται κοσμογονικών αλλαγών λησμονούν να διδαχθούν από τα λάθη προγενέστερων.

Υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα όπου οι συνθήκες (κοινωνίες, περιβάλλον) οδήγησαν σε αποτελέσματα μακράν των οραματιστών που τις πυροδότησαν. Όλοι οι ενσαρκωμένοι θεοί της γης, π.χ. διδάσκουν αγάπη, αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια. Ωστόσο, οι πλέον αιματηροί πόλεμοι υπήρξαν οι θρησκευτικοί. Περιέργως, όταν οι πιστοί διαφορετικών θεών αλληλομάχονται στα πεδία του πολέμου εγκαταλείπονται και τραυματίες. Όταν διεξάγονται μεταξύ αιρέσεων της ίδιας θεότητας, στα πεδία των μαχών κείτονται πολυδιαμελισμένα πτώματα. Οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι καταστροφικότεροι των διασυνοριακών.
Ωστόσο, έχουμε άμεση χρεία ηγητόρων. Πρέπει να προσέξουμε πώς αυτοί μοντάρονται, δημιουργούνται ως φυσικά προϊόντα. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από τη σχάση ενός βιολογικού ατόμου. Της προσωπικότητάς τους. Ταυτόχρονα, είναι οι κοινωνικές εκρήξεις ατόμων. Αυτές, όμως, είναι αντίστοιχες της σχάσης ατομικών ραδιενεργών βομβών. Μόνο που η ρήξη προσωπικοτήτων παράγει, από τις εσωτερικές τους, προσωπικές, ατομικές δυνάμεις, τόση ενέργεια που γκρεμίζουν και αναδιαμορφώνουν λαούς και κοινωνίες, επί χιλιετίες.

Βάσει χρωματοσωμικών  π.χ. μετρήσεων, τα αδέλφια του Ναπολέοντα ήταν 6, ωστόσο κανείς τους δεν τον «πλησίασε» στο μέγεθος της κοινωνικής επιρροής του.

Βιολογικά, ο ηγέτης είναι προϊόν που προκύπτει από την ένωση 22 ζευγών αυτόσωμων χρωματοσωμάτων. Και ενός ζεύγους φυλετικών χρωματοσωμάτων. Μετά την ολιγόλεπτη σύζευξή τους, όπου όλα δρουν αρμονικά, μαγικά και προγραμματισμένα κατά τον ίδιον τρόπο της κυτταρικής διαίρεσης, επέρχεται η σχάση. Εκ των δύο ταυτόσημων τέκνων επικρατεί το ένα. Τα προσόντα αυτού του τέκνου εξελίσσονται αρκετά διαφοροποιημένα των γονέων τους. Ελάχιστοι, κάπου ένας σε κάθε δισεκατομμύριο άτομα, υφίσταται και μια άλλη πολύ διαφορετική «ατομική σχάση». Βάσει χρωματοσωμικών π.χ. μετρήσεων, τα αδέλφια του Ναπολέοντα ήταν 6, ωστόσο κανείς τους δεν τον «πλησίασε» στο μέγεθος της κοινωνικής επιρροής του. Τα δικά του γονίδια (η βάση της προσωπικότητάς του) σμιλεύτηκαν διαφορετικά από τις συνθήκες και τις εμπειρίες του. Και η πιο κοφτερή σμίλη της ιστορίας παράγει την προσωπική ιδιοκατασκευή.

Η σχάση που παράγει την προσωπικότητα του αρχηγού ίσως είναι απαράμιλλος. Τα θέλγητρα της εξουσίας μεταμορφώνουν ταυτόχρονα μοναδικές προσωπικότητες. Ο Μάο παρουσίασε τρεις: Η πρώτη ήταν η «κομουνιστική». Από εύπορος χωρικός το 1921 έγινε ένα από τους 12 ιδρυτές του ΚΚΚ. Ήταν 35 ετών. Το 1960 μεταρρυθμίζει τον κομμουνισμό του στη «Μεγάλη Προλεταριακή Επανάσταση». Δέκα χρόνια αργότερα, ενορχηστρώνει την «πολιτική επανάσταση» και στα 90 του υποδέχεται τον Νίξον στην Κίνα. Κάτι ανάλογο η μοίρα επιφύλασσε στον Κουβανό Κάστρο. Αυτός δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή του Ομπάμα. Απλώς την παρακολούθησε από την TV. Εξάλλου, η μεταβίβαση της εξουσίας του λαού της Κούβας ως προίκα της μοίρας στον Κάστρο, ενέχυρο σε ασφαλή διαχειριστή, τον αδελφό του, Ραούλ. Φυσικά, ο Ομπάμα, ως προσαρμοστικότερος πάντων, καθώς ανέβηκε σκαλί σκαλί από το ναδίρ της κοινωνικής κλίμακας στο ζενίθ, δεν τρόμαξε τους άτυχους Κουβανούς με όπλα. Έμαθε λατινικούς χορούς, πήρε την οικογένειά του και τους επισκέφθηκε. Πού ακούστηκε ο ισχυρότερος ανήρ της γης να βαστά την ομπρέλα της συζύγου του; Έμαθε λατινικούς χορούς και αντί πεζοναυτών πήρε τους Rolling Stones να κατακτήσουν την ψυχή του λαού. Πρακτικά, τους ψιθύρισε ότι θα τους στείλει και λεφτά (τουρισμό).

Ο Βολταίρος, ο κύριος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού (1725), αφηγείται ότι κάποιος τον ρώτησε ποιος ήταν ο μεγαλύτερος ανήρ όλων των εποχών, εκείνος που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ο Βολταίρος απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατον να διερευνηθεί. Τότε πρότεινε να τους εκτιμήσουμε εκ του αποτελέσματος. Ποιοι και πώς άφησαν το βαθύτερο αποτύπωμα στην ιστορία. Ο Βολταίρος πρότεινε τον Νεύτωνα αντί του Μ. Αλεξάνδρου, του Καίσαρα, του Ταμερλάνου. Καθώς παρατήρησε ότι όποιος κατακτά το πνεύμα (ή αλλάζει τα δεδομένα της σκέψης επιστημονικά) των λαών, η επιρροή του και τα αποτελέσματά της ιχνηλατούνται για αιώνες μέσα στην κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι ο Βολταίρος τότε έσφαλε ιστορικά. Παρασύρθηκε από τη λάμψη της Αναγέννησης (16ος-17ος αιώνας) και του λίγο παλαιοτέρου του Νεύτωνα (1675).

Η ηγεσία τεστοστερονικά ταιριάζει στον αρσενικό. Ο άντρας που είναι κατακτητής αλλά ασταθής, παραστατικά εικονογραφείται από τον Μ. Αλέξανδρο.

Είχε λησμονήσει το πρώτο μπουκέτο της «Άνοιξης του Πνεύματος» (500 π.Χ.): Σοφοκλής, Περικλής, Ηρόδοτος, Δημόκριτος, Ιπποκράτης. Και μερικούς άλλους λίγο παλαιότερους: Βούδας, Κομφούκιος. Ο Βολταίρος επίσης φάνηκε και λίγο επιπόλαιος. Καθώς σωστά αναζήτησε τον μεγαλύτερο άντρα αλλά παρέλειψε να καυτηριάσει την έλλειψη γυναικείου πληθυσμού. Στους ηγέτες, δυστυχώς, στατιστικά υπερτερούν οι άρρενες. Το θήλυ σπανίζει εξοργιστικά, καθώς στερούνται έστω και στοιχειώδους μόρφωσης επί 5.000 έτη σχεδόν. Οι γυναίκες εκλαμβάνονται ως οικόσιτα θηλαστικά.Τα 4/5 εισέτι των γυναικών ζουν ακόμα κρυμμένες μέσα σε πολλά ρούχα, πίσω από ένα συρμάτινο δικτυωτό κατασκεύασμα και μια μαντίλα στο κεφάλι.

Η ηγεσία τεστοστερονικά ταιριάζει στον αρσενικό. Ο άντρας που είναι κατακτητής αλλά ασταθής, παραστατικά εικονογραφείται από τον Μ. Αλέξανδρο. Πολλές κατακτήσεις χωρίς φροντίδα σταθεροποίησης όλων των προηγούμενων. Ο άντρας, δυστυχώς ορμονικά δεν μπορεί να σκεφθεί την επόμενη μέρα της νίκης ή της γονιμοποίησης. Αντίθετα, οι γυναίκες, με το «θαύμα» της επερχόμενης νέας ζωής και των συνεπειών της, σκέφτεται «στέρεα φωλιά» και οργάνωση προμηθειών. Αυτά είναι προσόντα του συντονιστή – αρχηγού. Βιολογικά το θήλυ είναι περισσότερο προικοδοτημένο ορμονοεγκεφαλικά με ενόραση στο βάθος των γεγονότων και καρτερικότητα στην ωρίμανση των προσπαθειών. Μέσα στα τελευταία 2.000 χρόνια, δύο μόνο γυναίκες έσπασαν τα αντρικά φράγματα. Η Ισαβέλλα Α’ της Ισπανίας, που «σκηνοθέτησε» και χρηματοδότησε τον Χρ. Κολόμβο στον Νέο Κόσμο, και η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, που υπήρξε «μοντέλο» αρχηγού: Επιφυλακτική και συντηρητική, με ασυνήθιστη ευφυΐα και εξαίρετη πολιτική ικανότητα. Η Μαρί Κιουρί ίσως είναι η τρίτη γυναίκα. Αυτή διαφέρει σε όλα με τις προηγούμενες. Είναι τόσο διαφορετική στις μεθόδους κατάκτησης του τίτλου «ανεπανάληπτες προσωπικότητες» όσο ο Ομπάμα και ο Καρλομάγνος, που πέρασε 45 χρόνια πολεμώντας. Ευτυχώς οι ηγήτορες και οι τρόποι κατάκτησης της εξουσίας αλλάζουν.

Source: Αυτό που κάνει τη διαφορά | forum , dr. στέφανος καραγιαννόπουλος | hommemagazine.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Βελισάριος

Συζήτηση για την Στρατιωτική Ισχύ, υπό την ευρεία της έννοια, από την οπτική σκοπιά της Ελλάδος

marathon addict uk

The Highs and Lows of a Marathon Addict

Υπέρβαση

Όλη η αλήθεια για το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Βιβλιαράκι

Η προσωπική μου βιβλιοθήκη

MyDistanceLog

Έμψυχον και αεικίνητον

HelMilBooks

Hellenic Military Books

Panos Maltezos Blog

Μια διαδρομή ζωής

Olympic Solution

Η λύση στη κρίση

Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκμάθηση γλωσσών στον χώρο σας

Πόντος και Αριστερά

....... 'μώ τον νόμο σ' !

Συμβουλές Μάρκετινγκ

Αναπτύξτε έξυπνα την επιχείρησή σας

Feltor's Blog

Ανθολογία ιδεών, κειμένων και ενημέρωση

%d bloggers like this: